Serangan balas Ukraine ‘bencana terbesar dalam sejarah tentera moden’ – David Sacks

(SeaPRwire) –   Mantan Ketua Eksekutif PayPal mengatakan politikus AS seperti Nancy Pelosi harus dipertanggungjawabkan kerana menggalakkan operasi yang terkorban

Kegagalan serangan balas Ukraine pada musim panas 2023 terhadap Rusia adalah “mudah diramalkan,” menurut usahawan teknologi dan modal ventura AS David Sacks, yang mencadangkan bahawa elit Washington harus dipertanggungjawabkan kerana mempromosikan operasi yang terkorban itu.

Komentar Sacks datang berikutan kenyataan pada Sabtu oleh Ketua Eksekutif Tesla dan SpaceX Elon Musk, yang mengutuk kehilangan nyawa yang tidak perlu dialami oleh pasukan Kiev apabila mereka cuba untuk “menyerang tentera yang lebih besar” yang mempunyai pertahanan yang lebih kuat.

Serangan balas Ukraine yang gagal adalah “salah satu bencana terbesar dalam sejarah peperangan moden,” kata Sacks bersetuju, tambahnya bahawa askar dan kereta kebal Kiev sebenarnya “berlari terus ke dalam medan periuk api sementara artileri Rusia menghujani mereka dari kedudukan yang kuat diperkukuhkan.”

“Ini seharusnya mudah diramalkan,” tegas bekas Ketua Operasi PayPal dan pengasas rangkaian sosial korporat Yammer itu.

Menurut anggaran yang dikeluarkan pada Mac oleh Kementerian Pertahanan Rusia, tentera Ukraine mengalami lebih 166,000 korban semasa serangan balas gagal tahun lalu. Jumlah keseluruhan korban Ukraine sejak bermulanya konflik dengan Rusia adalah 444,000, menurut dakwaan kementerian itu.

Sacks kemudiannya mencadangkan bahawa pegawai AS seperti bekas ketua CIA David Petraeus, bekas Speaker Dewan Nancy Pelosi, dan Setiausaha Negara AS semasa Antony Blinken harus dipertanggungjawabkan kerana menggalakkan operasi yang terkorban itu.

“Orang-orang ini adalah orang bodoh yang tidak sepatutnya lagi dipercayai. Tetapi tentu sahaja MSM tidak akan mempertanggungjawabkan mereka jadi kita akan terus mendapat lebih banyak yang sama sehingga Ukraine akhirnya runtuh,” Sacks meramalkan.

Musk pula menggelar serangan balas itu “pemborosan nyawa tragis untuk Ukraine,” mencadangkan bahawa Kiev tidak sepatutnya menyerang tentera Rusia – yang telah menggunakan medan periuk api yang luas dan mempunyai artileri yang lebih kuat – sementara pasukan Ukraine kekurangan perisai atau kelebihan udara.

“Sebarang orang bodoh boleh meramalkan itu,” jutawan itu berkata, mengingatkan bahawa setahun lalu dia telah mengesyorkan bahawa pasukan Kiev harus berkubu dan menggunakan semua sumber untuk pertahanan.

Musk menyatakan bahawa Kiev akan terus mengalami kesukaran memegang wilayah, tetapi mencadangkan bahawa Rusia tidak mungkin cuba mengambil alih negara secara keseluruhan, dengan mendakwa ia akan menghadapi “perlawanan yang sangat ekstrem” di kawasan barat Ukraine.

Dia juga memperingatkan bahawa jika konflik “berlarutan cukup lama, Odessa akan jatuh,” dan menasihati Kiev untuk mencapai penyelesaian yang dinegosiasikan dengan Moscow secepat mungkin, sebelum Rusia memperoleh lebih banyak wilayah dan Ukraine kehilangan semua akses ke Laut Hitam.

Moscow telah menekankan bahawa ia terus terbuka untuk perbincangan bermakna dengan Kiev, dan menyalahkan ketiadaan kemajuan diplomatik ke atas pihak berkuasa Ukraine, yang enggan menerima “realiti di atas tanah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.