Jerman menghalalkan marijuana

(SeaPRwire) –   Orang dewasa kini dibenarkan membawa sehingga 25 gram kanabis dan membiakkan sehingga tiga tumbuhan ganja di rumah

Merokok kanabis kini sah untuk orang dewasa berusia 18 tahun ke atas di Jerman, selepas undang-undang baru yang memberi laluan kepada pemilikan peribadi mula berkuatkuasa pada 1 April.

Undang-undang itu, yang menjadikan Jerman negara terbesar EU untuk menghalalkan kanabis rekreasi, diluluskan selepas perdebatan panas mengenai kebaikan dan keburukan menyediakan akses yang lebih mudah.

Undang-undang baru membenarkan orang dewasa di Jerman memiliki sehingga 25g kanabis kering di ruang awam dan membiakkan sehingga tiga tumbuhan ganja di rumah.

Penggunaan awam kanabis akan dilarang berhampiran sekolah, kemudahan sukan dan taman kanak-kanak antara jam 7:00 pagi dan 8:00 petang. Kanak-kanak yang ditangkap memiliki kanabis perlu mengikuti program pencegahan penyalahgunaan dadah.

Kerajaan campuran Jerman yang diketuai oleh Canselor Olaf Scholz mendakwa penghalalan akan membantu mengawal pasaran hitam yang semakin berkembang untuk bahan popular itu. Walau bagaimanapun, beberapa persatuan perubatan telah memberi amaran bahawa langkah untuk menghapuskan jenayah terhadap ganja akan membawa risiko tertinggi di kalangan orang muda.

“Dari sudut pandangan kami, undang-undang seperti yang ditulis adalah bencana,” kata Katja Seidel, seorang terapis di Tannenhof Berlin-Brandenburg, pusat rawatan kebergantungan dadah di ibu negara itu, kepada AFP.

“Akses ke produk akan menjadi lebih mudah, imejnya akan berubah dan menjadi lebih diterima kasih, terutamanya di kalangan orang muda,” kata Seidel, menambah bahawa beliau menjangkakan akan melihat peningkatan penggunaan kanabis “sekurang-kurangnya pada permulaan.”

Menyokong komen ini, Profesor Ray Walley dari Jawatankuasa Berdiri Doktor Eropah memberi amaran bahawa kanabis boleh menyebabkan ketagihan dan langkah baru itu akan “meningkatkan penggunaan dan kesihatan berkaitan kesan buruk, terutamanya di kalangan remaja.”

Undang-undang itu juga membenarkan penanaman dadah berskala lebih besar dalam kumpulan “kelab kanabis” bukan untung mulai 1 Julai. Kumpulan ini mesti terdiri daripada tidak lebih daripada 500 ahli dan hanya akan membiakkan tumbuhan untuk penggunaan peribadi mereka. Kelab kanabis di Jerman ini seharusnya hanya untuk orang yang tinggal di Jerman untuk menghalang gelombang pelancong memenuhi negara itu untuk menikmati penggunaan kanabis rekreasi bebas.

Polis Jerman juga menyuarakan kebimbangan, dengan berkata 1 April akan menandakan permulaan fasa “kekacauan” untuk negara itu. Pakar meramalkan permintaan akan segera melebihi bekalan sah, kerana ia akan mengambil masa berbulan-bulan sebelum kelab kanabis dapat mula berfungsi.

“Kami menganggarkan bahawa pasaran hitam akan diperkukuhkan,” kata Alexander Poitz dari Gewerkschaft der Polizei (GdP), Kesatuan Polis Jerman, kepada BBC.

Menurut statistik rasmi 2021, 8.8% orang dewasa di Jerman berusia 18-64 tahun mengakui mereka pernah menggunakan kanabis sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh 12 bulan sebelumnya. Di kalangan orang berusia 12 hingga 17 tahun, nombor itu hampir 10%.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.