Satu-satunya penyelesaian adalah kemenangan mutlak – Netanyahu

(SeaPRwire) –   Satu-satunya penyelesaian adalah kemenangan mutlak – Netanyahu

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah menolak cadangan gencatan senjata yang dikemukakan oleh Hamas

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah menolak rancangan Hamas untuk mengakhiri konflik di Gaza, berkata kepada wartawan bahawa “tidak ada penyelesaian lain selain kemenangan mutlak” terhadap militan Palestin.

Dokumen yang dicadangkan oleh Hamas mencadangkan gencatan senjata tiga peringkat selama 135 hari di mana tawanan Israel akan ditukar dengan tahanan Palestin, kerja-kerja pembinaan semula akan bermula di Gaza, dan rundingan bertujuan untuk gencatan senjata kekal akan diadakan sementara tentera Israel menarik diri dari jalur itu.

Teks rancangan itu bocor kepada Reuters pada Selasa, dan ditolak oleh Netanyahu sehari kemudian.

“Menyerah kepada tuntutan delusional Hamas yang baru saja kita dengar tidak hanya tidak akan membawa kebebasan kepada tebusan, ia hanya akan menjemput pembunuhan beramai-ramai tambahan; ia akan menjemput bencana bagi Israel yang tiada warganegara Israel mahu,” kata Netanyahu dalam sidang akhbar.

Pentingnya, cadangan Hamas akan meninggalkan kumpulan militan itu sebagai pihak berkuasa mentadbir Gaza, manakala cadangan awal yang dikemukakan oleh negosiator Qatar dan Mesir tidak membuat sebarang sebutan tentang siapa yang akan mentadbir enklaf selepas konflik.

Netanyahu menekankan bahawa “hari selepas” di Gaza “adalah hari selepas Hamas.” Perdana Menteri Israel berkata bahawa Israel akan “memastikan bahawa Gaza didemilitarisasikan selamanya,” dan “akan bertindak di Gaza di mana-mana dan bila-bila masa yang diperlukan untuk memastikan bahawa keganasan tidak akan bangkit semula.”

“Kami dalam perjalanan ke arah kemenangan mutlak,” dakwa Netanyahu, menambah bahawa “kemenangan boleh dicapai; ia bukan soal tahun atau dekad, ia soal bulan.”

Insisiten Netanyahu terhadap “kemenangan mutlak” telah merenggangkan hubungan antara Barat Jerusalem dan Washington, begitu juga penolakannya terhadap penyelesaian dua negara untuk konflik berdekad dengan Palestin.

Walaupun AS tidak menyokong sebarang cadangan gencatan senjata khusus, Setiausaha Negara Antony Blinken bertemu kedua-dua Netanyahu dan Presiden Pihak Berkuasa Palestin Mahmoud Abbas pada Rabu, memberitahu pemimpin Israel bahawa AS menganggap “penubuhan negara Palestin sebagai cara terbaik untuk memastikan keamanan dan keselamatan yang kekal” di rantau itu, mengikut ringkasan Kementerian Luar Negeri.

Pasukan tentera Israel telah berperang melawan Hamas selama lebih 120 hari dan menurut Netanyahu, telah membuat kemajuan “tidak pernah berlaku sebelumnya” terhadap militan. Walau bagaimanapun, sementara perdana menteri mendakwa bahawa pasukan tentera Israel telah membunuh 20,000 pejuang Hamas, Kementerian Kesihatan Gaza menyatakan bahawa kira-kira dua pertiga daripada 27,000 orang yang terbunuh di enklaf itu adalah wanita dan kanak-kanak. Menjelang akhir bulan lalu, pegawai perisikan Amerika Syarikat percaya bahawa Israel hanya membunuh sekitar 5,000 militan, menurut Wall Street Journal.

PM Israel menafikan laporan bahawa Hamas sedang menubuhkan semula di utara Gaza, tetapi memberitahu wartawan pada Rabu bahawa sepenuhnya menghapuskan kumpulan itu adalah “proses yang mengambil masa.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.