Dunia memasuki ‘zaman kekacauan’ – Ketua PBB

(SeaPRwire) –   Organisasi antara kerajaan lebih berpecah sekarang daripada semasa Perang Dingin, ketuanya telah berkata

Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Antonio Guterres berkata pada hari Rabu bahawa dunia sedang bergerak ke arah zaman “kekacauan” kerana Majlis Keselamatan yang berpecah menghadapi isu-isu geopolitik penting dan krisis global berterusan.

Dalam ucapan tahunannya yang membentangkan keutamaannya untuk 2024 kepada Majlis Keselamatan di New York, Guterres berkata konflik dan perang di seluruh dunia mencipta realiti yang “berbahaya dan tidak menentu” bagi orang awam yang tidak bersalah.

“Untuk jutaan orang yang terlibat dalam konflik di seluruh dunia, hidup adalah neraka harian yang membunuh lapar,” kata Guterres kepada Perhimpunan Agung PBB. “Zaman kekacauan” ini, seperti yang digambarkannya, telah mencipta “pertempuran bebas yang berbahaya dan tidak menentu” ketika Majlis Keselamatan PBB “terkunci oleh retakan geopolitik.”

Antara isu-isu yang membahagikan PBB, kata Guterres, adalah perang Israel di Gaza. Beliau menambah bahawa beliau “sangat bimbang” dengan laporan bahawa Israel bercadang untuk memfokuskan serangan tentera di kawasan selatan enklaf yang dilanda, di mana lebih satu juta orang telah mencari perlindungan daripada serangan udara dan darat.

“Tindakan sedemikian akan meningkatkan apa yang sudah menjadi mimpi buruk kemanusiaan secara eksponen, dengan akibat serantau yang tidak dapat dijangka,” beliau memperingatkan.

Setiausaha Agung itu juga mengkritik negara-negara yang cuba memperkuat persenjataan mereka dengan senjata pemusnahan besar-besaran, langkah-langkah yang, katanya, hanya berfungsi untuk meningkatkan ketidakselamatn global dan meningkatkan ketegangan serantau.

“Selepas dekad pelucutan senjata nuklear, negara-negara kini bersaing untuk membuat arsenal nuklear mereka lebih pantas, senyap dan tepat,” katanya. Senjata-senjata itu dibangunkan tanpa kawal selia, tambahnya, “mencipta cara-cara baru untuk membunuh satu sama lain – dan bagi manusia untuk memusnahkan dirinya sendiri.”

Guterres menyatakan bahawa, walaupun Majlis Keselamatan telah mengalami perpecahan pada masa lalu, “kekacauan hari ini lebih dalam dan berbahaya.”

“Semasa Perang Dingin, mekanisme yang telah ditubuhkan membantu menguruskan hubungan kuasa besar” katanya. “Dalam dunia berbilang kutub hari ini, mekanisme sedemikian tiada.”

Ketua PBB juga menyeru negara-negara ahli untuk “membuat damai dengan planet” dengan komitmen untuk mengurangkan pelepasan berbahaya dan bekerja untuk menghapuskan bahan api fosil, dengan menunjukkan bahawa “perang manusia dengan alam” adalah “pertempuran gila untuk dipilih.”

Di tengah latar belakang global yang suram, Guterres menyeru pemimpin dunia untuk bersatu bagi ‘Kemuncak Masa Depan’ yang akan diadakan di New York pada September, dengan menambah bahawa ia adalah peluang bagi pemimpin global untuk “membentuk multilateralisme untuk tahun-tahun akan datang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.