Sam Altman Meninggalkan OpenAI Selepas Lembaga Kehilangan Keyakinan Terhadapnya

Sam Altman

(SeaPRwire) –   OpenAI telah mengumumkan bahawa Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas bersama, Sam Altman akan segera meninggalkan jawatannya memimpin syarikat itu dan meletak jawatan daripada lembaga pengarahnya.

Altman tidak “konsisten jujur dalam komunikasinya dengan lembaga, menghalang keupayaannya untuk menjalankan tanggungjawabnya,” yang menyebabkan lembaga kehilangan keyakinan dalam kemampuannya untuk memimpin syarikat itu, mengikut pengumuman dalam blog pos pada 17 November.

, Ketua Teknologi OpenAI, akan menjadi Ketua Pegawai Eksekutif sementara, kata syarikat itu dalam blog pos. Syarikat itu juga mengumumkan bahawa , pengasas bersama dan presiden lain, akan meletak jawatan daripada peranannya sebagai pengerusi lembaga pengarah, walaupun beliau akan kekal dalam peranannya sebagai presiden, melapor kepada Murati.

Kepergian tiba-tiba itu mengejutkan dunia teknologi. Altman adalah pengerusi bersama OpenAI pada tahun 2015 bersama . Sejak itu, Altman menjadi wajah awam syarikat itu, berucap di dan , dan memainkan peranan utama di persidangan syarikat minggu lepas.

Tanpa Altman dan Brockman, lembaga pengarah OpenAI terdiri daripada ketua saintis dan tiga pengarah bebas: ahli perniagaan teknologi Tasha McCauley, Ketua Pegawai Eksekutif Quora Adam D’Angelo, dan , pengarah strategi dan geran penyelidikan asas di institut pemikiran pusat teknologi keselamatan dan kemunculan.

Satu kenyataan lembaga yang menyertai pengumuman itu berkata: “OpenAI sengaja dibentuk untuk maju misi kami: untuk memastikan bahawa kecerdasan keseluruhan buatan memberi manfaat kepada semua manusia. Lembaga terus komited untuk berkhidmat misi ini. Kami bersyukur atas sumbangan Sam kepada pengasasan dan pertumbuhan OpenAI. Pada masa yang sama, kami percaya kepimpinan baru perlu ketika kami maju ke hadapan. Sebagai pemimpin fungsi penyelidikan, produk dan keselamatan syarikat, Mira sangat layak untuk mengambil peranan Ketua Pegawai Eksekutif sementara. Kami mempunyai keyakinan penuh dalam keupayaannya untuk memimpin OpenAI semasa tempoh peralihan ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)