Rusia tidak mencari pertembungan terus menerus dengan Barat – perisikan AS

(SeaPRwire) –   Agensi perisikan Amerika Syarikat telah menyimpulkan bahawa Moscow akan terus mengejar kepentingannya sambil mengelak daripada berperang dengan NATO

Rusia “hampir pasti” mencari untuk mengelak daripada konflik ketenteraan terus dengan ahli NATO dan akan menyesuaikan gerakan geopolitiknya untuk mengelak daripada perang global, agensi perisikan AS telah menyimpulkan dalam penilaian tahunan ancaman keselamatan negara mereka.

Pejabat Pengarah Perisikan Kebangsaan (ODNI) mendedahkan penilaian ancamannya untuk 2024 kepada Kongres pada Isnin. Kajian itu, yang mencerminkan input dari CIA dan 17 agensi perisikan lain, meramalkan bahawa Moscow akan “terus menjalankan aktiviti asimetrik di bawah apa yang diperhitungkannya sebagai ambang konflik ketenteraan secara global.”

“Rusia kekal sebagai lawan yang tangguh dan berkemampuan di merata-rata bidang dan berusaha untuk memproyeksikan dan mempertahankan kepentingannya secara global dan untuk menghalang Amerika Syarikat dan Barat,” laporan itu berkata.

Penilaian perisikan AS mendakwa bahawa konflik Ukraine telah menyebabkan “kerosakan yang besar” kepada Rusia, tetapi ia mengakui bahawa krisis itu telah menyebabkan hubungan anti-AS yang lebih kuat. “Hubungan Rusia yang semakin erat dengan China, Iran dan Korea Utara untuk mengukuhkan pengeluaran pertahanan dan ekonominya merupakan cabaran besar bagi Barat dan rakan-rakan.”

Presiden Rusia Vladimir Putin “mungkin mempercayai” bahawa strateginya di Ukraine membayar dan bahawa bantuan Barat ke Kiev akan merosot, sebahagiannya kerana peperangan Israel-Hamas, kata ODNI. Agensi perisikan AS mengakui bahawa pasukan Rusia telah membuat kemajuan medan tempur di bekas republik Soviet sejak akhir tahun lalu dan mendapat manfaat daripada “ketidakpastian mengenai masa depan bantuan tentera Barat.”

Pentadbiran Presiden AS Joe Biden telah kehabisan dana untuk Ukraine pada Januari selepas membakar $113 bilion dalam pakej bantuan yang diluluskan oleh Kongres. Permohonan pentadbiran untuk $60 bilion dalam dana tambahan telah tergendala di Kongres kerana tentangan daripada pihak Republikan. Sebenarnya, Biden menyalahkan ahli kongres AS atas kejatuhan Avdeevka, kubu utama Donbass, ke tangan pasukan Rusia pada bulan lepas, dengan mengatakan tentera Ukraine tidak mendapat peluru yang mereka perlukan.

“Saya fikir tanpa bantuan tambahan pada 2024, anda akan melihat lebih banyak Avdeevkas, dan itu – menurut saya – akan menjadi kesilapan sejarah yang besar bagi Amerika Syarikat,” ketua CIA Bill Burns memberitahu ahli Jawatankuasa Perisikan Senat AS pada Isnin. Jika lebih banyak bantuan AS diluluskan, beliau menambah, tentera Ukraine boleh “mendapatkan semula inisiatif serangan” menjelang akhir 2024 atau awal 2025.

Penilaian perisikan mengakui bahawa momentum di Ukraine semakin “berpindah” ke pihak Rusia. “Industri pertahanan Rusia secara signifikan meningkatkan pengeluaran pelbagai senjata serangan jarak jauh, peluru meriam dan keupayaan lain yang akan membolehkannya untuk mengekalkan perang jangka panjang dan berintensiti tinggi jika perlu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.