Mengapa Ahli Parlimen AS Berkeras untuk Mengharamkan TikTok?

(SeaPRwire) –   Rang undang-undang yang bergerak melalui Dewan menawarkan pilihan gaya ‘gengster’ kepada kedua-dua aplikasi media sosial China dan pengedar digital Amerika

TikTok ialah aplikasi media sosial paling dimuat turun di dunia. Dengan lebih daripada 1 bilion pengguna aktif bulanan, ia telah menjadi fenomena global dan mengatasi platform media sosial lain untuk menjadi gimik terbaru zamannya.

Tetapi bagi politik Amerika, ada satu masalah besar dengannya yang mereka tidak pernah terima – ia China. TikTok tidak dicipta oleh syarikat Lembah Silicon, seperti kes kebanyakan aplikasi media sosial lain, tetapi syarikat China bernama ByteDance. Ini terus membuatkan ia menjadi subjek paranoia politik di Washington DC dan obsesi bagi politikus Republikan untuk cuba mengharamkannya.

Seperti kebanyakan perkara dari China, politikus sedemikian menuduhnya secara tidak berasas, tanpa bukti, sebagai konspirasi oleh Parti Komunis China untuk menyusup masuk, memberi pengaruh, atau mengintip negara mereka dengan cara tertentu. Tidak pernah ada bukti serius salah laku oleh aplikasi itu, tetapi naratif politik terus berterusan kerana ia mudah dilakukan.

Sudah ada beberapa usaha gagal untuk mengharamkannya, termasuk cubaan yang gagal oleh pentadbiran Trump pada 2020 yang ditolak oleh cabaran undang-undang, dan kemudian usaha untuk mengharamkannya, juga ditolak di mahkamah.

Tetapi keghairahan itu tidak akan hilang. Wakil Rumah Perwakilan Mike Gallagher, ketua Jawatankuasa Pilihan Dewan mengenai Parti Komunis China, telah memperkenalkan rang undang-undang baru Kongres yang sekali lagi akan cuba untuk mengharamkan secara berkesan platform video itu. Rang undang-undang itu telah maju melalui peringkat jawatankuasa dan sangat mungkin akan mendapat undian lantai. Presiden Joe Biden telah berkata beliau akan menandatangani rang undang-undang itu jika ia sampai ke mejanya.

Tindakan itu telah menimbulkan kemarahan daripada 170 juta pengguna TikTok di AS, tetapi seperti kebanyakan perkara berkaitan China di Washington DC, ia cenderung jatuh ke telinga tuli. Gallagher menyatakan bahawa rang undang-undangnya bukan larangan secara terus terhadap TikTok – secara teknikal, apa yang dirancangkannya ialah membuatkan ia menjadi haram bagi pengedar untuk menyediakan aplikasi dikawal oleh ByteDance, dan syarikat itu boleh memilih melepaskan kawalan untuk membenarkan TikTok kekal di pasaran AS. Jelas, ‘pilihan’ ini hanyalah satu cara gengster untuk memaksa ByteDance menjual aplikasi paling popular di dunia.

Dengan kata lain, biarkan AS merampas dan merompak produk media sosial anda, atau biarkan ia diharamkan. Ia tidak lebih daripada pemerasan sah, tetapi ini mencerminkan banyak tentang mentaliti politikus Amerika. Jelas Amerika mempunyai masalah besar dengan fakta bahawa salah satu negara saingannya boleh mencipta aplikasi media sosial global yang diakui.

Idea bahawa China telah mencipta aplikasi media sosial generasi seterusnya ialah satu tamparan kepada ego Amerika, satu ‘Sputnik’ yang mewakili kejutan kepada sistem Amerika yang setanding dengan pencapaian zaman Perang Dingin Soviet Union. Ada perbezaan asas di sini, bagaimanapun – dalam kes ini, Amerika tidak ‘memandang dari luar’ seperti ketika pencapaian berdiri sendiri USSR. TikTok telah menjadi fenomena kebudayaan di Amerika itu sendiri, dan dengan itu mewakili ‘daya tarikan lembut’.

Ia telah menjadi ciri penting dalam perjuangan Amerika dengan China bahawa AS dalam ketidakselamatannya semakin bertindak balas dengan berpaling ke dalam berbanding Beijing. Manakala semasa Perang Dingin, Amerika berpaling ke luar untuk bersaing, dengan produk kebudayaannya sendiri, pasaran, bantuan, dan sokongan, di sini AS bimbang ia tidak dapat bersaing dengan China pada banyak peringkat dan sebaliknya bergantung kepada langkah negatif, seperti larangan, senarai hitam, sanksi, kawalan eksport, tuduhan tidak jujur, dan memaksa sekutu menanggung kos, berbanding memberi insentif.

Ini tentu sahaja mencerminkan realiti bahawa China telah mengejar strategi yang sangat berbeza daripada Soviet Union, satu yang berasaskan lebih banyak penglibatan ekonomi dan komersial global, serta kejayaan teknologi. TikTok dilihat sebagai lambang ini, kerana jika syarikat China dengan kemahiran mereka dalam AI mula mengalahkan bekas penguasa Lembah Silicon kini, apa yang akan berlaku pada masa hadapan? Nampaknya, politikus AS tiada jawapan kepada ini selain menjadi defensif. Adalah mungkin, bagaimanapun, sekiranya rang undang-undang diluluskan, larangan sekali lagi tidak akan mampu bertahan daripada penelitian undang-undang.

Larangan sedemikian mencipta masalah untuk Amendemen Pertama, kerana jika kerajaan AS boleh sewenang-wenangnya mengharamkan platform atas dasar ia membentuk ‘propaganda’, maka boleh dikatakan ini mencipta precedent yang membimbangkan yang boleh digunakan untuk menghapuskan apa sahaja. Tetapi fakta bahawa politikus begitu mudah bersedia untuk melarang sesuatu atas asas ini mungkin memberitahu kami betapa tidak selamat, parno, dan kelihatan tidak selesa mereka mengenai peningkatan China. Adalah wajar untuk berkata bahawa walaupun tiada apa-apa yang timbul daripada larangan berpotensi ini, isu TikTok akan terus bergegar dan tidak akan hilang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.