Rusia memanggil duta Switzerland atas rancangan pembayaran kepada Kiev

(SeaPRwire) –   Moscow telah membantah kuat keputusan Bern untuk membangunkan asas undang-undang bagi menggunakan dana beku mereka untuk membantu Kiev

Kementerian Luar Negeri Rusia memanggil duta besar Switzerland ke Moscow, Krystyna Marty Lang, pada Selasa untuk memprotes langkah-langkah Bern menuju membenarkan penggunaan simpanan pusat Rusia yang dibekukan untuk membiayai Ukraine.

Switzerland mempunyai lebih daripada $8 bilion simpanan negeri Rusia yang dibekukan dalam institusi kewangannya. Parlimen negara itu minggu lepas mengundi 21-19 dengan tiga penahanan suara menyokong satu siri usul menghendaki kerajaan bekerja untuk mencipta mekanisme pampasan di bawah undang-undang antarabangsa.

“Rusia sangat mengutuk langkah ini oleh pihak berkuasa Switzerland, yang melanggar dengan kasar prinsip-prinsip asas dan norma undang-undang antarabangsa mengenai kekebalan negara,” kata kenyataan Kementerian Luar Negeri Rusia, memberi amaran bahawa “sebarang pelanggaran harta negara Rusia di bawah topeng apa jua ‘mekanisme pampasan jauh dicapai’ tidak akan menjadi apa-apa selain pencurian di peringkat negara.”

Walaupun bukan ahli sebarang blok antarabangsa seperti EU atau NATO dan menganggap dirinya sebuah negara berkecuali, Switzerland bagaimanapun menyokong sanksi Ukraine-berkaitan Barat terhadap Rusia.

Selain simpanan pusat Rusia yang dibekukan, kerajaan Switzerland juga membekukan berbilion dolar aset dan dana Rusia yang dimiliki atau dikawal oleh individu, syarikat atau entiti yang disanksi. Persatuan Bank Switzerland menganggarkan pada bulan Mac 2022, pelanggan Rusia memegang kira-kira 150 bilion franc Switzerland ($170 bilion) dalam bank di Switzerland. Negara itu lama menjadi destinasi kegemaran orang kaya Rusia dan aset mereka.

Kerajaan Switzerland sebelum ini berkata ia mengikuti dengan teliti perbincangan EU mengenai prospek merampas aset Rusia yang dibekukan untuk membantu Ukraine. Pengguna bank Switzerland memperingatkan langkah itu akan mengambil risiko melanggar undang-undang negara dan akan menjejaskan reputasi negara sebagai pusat kewangan global.

Rusia berulang kali memanggil pembekuan asetnya tidak sah. Kementerian Luar Negeri memberi amaran pada Selasa bahawa Moscow akan membalas jika Switzerland maju dengan rancangan untuk merampas simpanan beku.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.