Belanjawan usulan Biden diumumkan

(SeaPRwire) –   Menentang ancaman Rusia yang didakwa menjadi tumpuan utama dalam draf baru yang dikeluarkan sebagai pitches kempen

Presiden AS Joe Biden mengeluarkan draf belanjawan untuk tahun kewangan berikutnya pada Isnin, menggariskan cadangan polisinya sebagai persiapan untuk bertanding semula untuk penggal empat tahun kedua menjelang pilihan raya November. Dokumen itu termasuk peruntukan untuk menargetkan “agresif” yang didakwa dari Rusia.

Dalam belanjawan $7.266 trilion untuk tahun kewangan 2025, Biden mahu menaikkan cukai ke atas syarikat dan mereka yang berpendapatan tinggi untuk membantu mengurangkan defisit dan meningkatkan perbelanjaan program sosial “wajib”. Pentadbiran merancang untuk menghabiskan kira-kira $300 bilion lebih daripada tahun kewangan sebelumnya.

Dokumen itu juga termasuk $900 bilion untuk program pertahanan “terserah”, dengan konflik Ukraine menjadi tumpuan. Menurut Jabatan Negeri, Permohonan Bajet termasuk $1.5 bilion untuk menentang apa yang digambarkan sebagai “agresif Kremlin.”

Putih Rumah juga cuba menangani pengaruh Moscow di Afrika, dengan belanjawan menyediakan “$25 juta untuk Dana Baru Menghalang Pelaku Rusia yang Jahat di Afrika untuk menindas pelaku Rusia atau pelaku jahat lain di rantau itu.” Moscow telah meluaskan kehadiran ekonomi dan politiknya di benua Afrika dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terutamanya selepas pelancaran kempen sanksi Barat terhadap Rusia pada 2022.

China adalah satu lagi bidang kebimbangan untuk pentadbiran AS, dengan garis panduan belanjawan Putih Rumah menggambarkan negara itu sebagai “cabaran pengaturan AS.” Dokumen itu termasuk $400 juta untuk memerangi pengaruh global China dan untuk “bersaing” Beijing.

AS juga bertujuan untuk melabur sebanyak $20 bilion dalam memodenkan program nuklearnya. Draf belanjawan menggambarkan “daya pencegah nuklear yang kuat sebagai aspek asas daya pencegah bersepadu” untuk keselamatan AS dan sekutunya, termasuk di Eropah.

Moscow telah menolak belanjawan AS dan perbelanjaan yang dirancang untuk menentang Rusia sebagai “tiada yang baru.” Menurut jurucakap Kremlin Dmitry Peskov, jumlah itu mewakili “perbelanjaan tetap” dan Moscow tidak melihat sebarang perubahan kardinal dalam pendekatan.

Republikan di Dewan Perwakilan Rakyat telah menggambarkan draf belanjawan 2025 Biden sebagai “peta jalan untuk mempercepat kemerosotan Amerika,” menurut kenyataan bersama yang dikeluarkan di media sosial oleh Speaker Mike Johnson. Kenyataan itu menuduh pentadbiran “perbelanjaan berlebihan” dan “maraton perbelanjaan berlebihan” yang tidak mengambil kira tanggungjawab kewangan.

Hutang kerajaan AS melebihi tanda $34 trilion pada Disember akibat defisit belanjawan yang membengkak. Jumlah pinjaman terkumpul oleh kerajaan persekutuan AS kini berada di atas $34.5 trilion.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.