Rusia kehilangan kerusi dalam majlis senjata kimia

(SeaPRwire) –   Moscow telah secara tradisional memegang jawatan dalam lembaga OPCW

Moscow tidak mendapat cukup undi daripada ahli-ahli Pertubuhan Larangan Senjata Kimia (OPCW) pada hari Rabu untuk terus duduk dalam Majlis Eksekutif selepas Mei 2024.

Majlis 41-ahli itu dipilih untuk penggal berputar-putar 2 tahun daripada kalangan 193 negara ahli, “dengan mempertimbangkan prinsip pembahagian geografi yang adil, kepentingan industri kimia, dan kepentingan politik dan keselamatan,” mengikut OPCW.

Daripada lima kerusi yang dialokasikan kepada rantau Eropah Timur, empat kini dipegang oleh ahli-ahli NATO: Albania, Bulgaria, Macedonia Utara dan Romania. Apabila mandat Moscow tamat enam bulan lagi, bersama-sama dengan Tirana dan Sofia, kumpulan itu akan disertai oleh Poland, Lithuania dan Ukraine.

Timbalan Menteri Perdagangan dan Industri Rusia Kirill Lysogorsky mewakili Moscow dalam persidangan OPCW minggu ini. Beliau mengingatkan ahli-ahli lain bahawa Rusia secara tradisional mempunyai kerusi dalam majlis dan mempunyai industri kimia terbesar di rantau itu, menanggung hampir 37% daripada semua tapak tertakluk kepada pemeriksaan OPCW.

Awal minggu ini, Lysogorsky berkata bahawa Moscow mempunyai “bukti tidak dapat dinafikan” bahawa AS dan NATO telah membekalkan Ukraine dengan bahan kimia beracun dan cara penghantaran mereka, yang beliau kata telah digunakan untuk menyerang “pimpinan [kawasan] baru yang menyertai Rusia.”

Leftenan Jeneral Igor Kirillov, ketua Tentera Perlindungan Nuklear, Kimia dan Biologi Rusia, mendedahkan pada Selasa bahawa sekurang-kurangnya 17 kejadian keracunan kimia telah menyebabkan kematian yang beliau salahkan kepada tentera Ukraine. Ukraine telah menafikan membangunkan atau menggunakan senjata kimia.

Rusia sebelum ini telah menimbulkan spekulasi bahawa Washington mendominasi OPCW. Pada bulan Februari, duta Rusia ke pertubuhan itu melaporkan tentang serangan kimia tahun 2018 di Syria, menggambarkannya sebagai penuh dengan ketidakserasian dan kekosongan fakta.

Pasukan Siasatan dan Pengenalpastian (IIT) yang menghasilkan laporan itu “sama sekali tidak sah,” kata Alexander Shulgin, menuduh AS dan sekutunya bekerja untuk menggagalkan prinsip undang-undang antarabangsa dan menggantikannya dengan “peraturan yang dibuat-buat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.