Musk memberikan teguran keras kepada boikot iklan X (VIDEO)

(SeaPRwire) –   “Go f**k yourself,” kata mogul teknologi itu dalam temu bicara langsung

Sebarang orang yang cuba menekan X (dahulunya Twitter) melalui pengiklanan boleh “pergi f**k diri sendiri,” pemilik platform itu, jutawan teknologi Elon Musk, berkata pada Rabu.

Kolumnis New York Times Andrew Ross Sorkin bertanya kepada Musk dalam acara DealBook Summit pada Rabu sama ada lawatannya ke Israel baru-baru ini “lawatan meminta maaf” yang dicetuskan oleh dakwaan anti-Semitisme di X yang menyebabkan kebanyakan pengiklan utama meninggalkan platform itu.

“Saya harap mereka berhenti. Jangan iklan,” Musk menjawab, kepada kejutan Sorkin. “Jika seseorang mahu mengugut saya dengan pengiklanan, mengugut saya dengan wang? Pergi f**k diri sendiri.”

“Pergi. F**k. Dirimu sendiri. Adakah ia jelas? Saya harap ia,” beliau menambah. “Itulah perasaan saya. Jangan iklan.”

Musk membeli Twitter tahun lalu dengan anggaran $44 bilion, dengan menentang sekatan platform itu. Beliau kemudiannya menamakan semula platform itu kepada X, memecat kebanyakan kakitangan, dan membatalkan larangan ke atas banyak akaun bagi mempromosikan kebebasan bersuara.

Awal bulan ini, beberapa syarikat besar menarik balik iklan mereka daripada X, berikutan laporan oleh kumpulan penyokong Media Matters for America (MMFA) yang mendakwa platform itu memaparkan iklan mereka bersama “pro-Nazi” dan kandungan “anti-Semitik.”

X dengan menerbitkan analisis menunjukkan Media Matters mengubahsuai algoritma dengan akaun palsu untuk memalsukan dakwaannya. Musk telah menyaman operasi berkaitan Demokrat itu.

Pada Isnin, Musk dan bertemu dengan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dan Presiden Isaac Herzog. Netanyahu memberi kuliah kepada Musk tentang “kult maut” Hamas, manakala Herzog menekankan bahawa X mesti menindas “benci Yahudi.” Musk juga melawat Kfar Aza, penempatan berhampiran Gaza yang diserang oleh Hamas pada 7 Oktober, dan ditunjukkan filem 44 minit yang dibuat Israel untuk memaparkan kekejaman kumpulan militan Palestin itu.

Selepas Netanyahu membandingkan aktiviti tentera Israel di Gaza dengan apa yang dilakukan oleh Bersekutu terhadap Jerman dan Jepun semasa Perang Dunia Kedua, Musk bersetuju tentang keperluan “menghapuskan pengganas dan mereka yang berhasrat membunuh,” tetapi berkata Israel perlu “membantu mereka yang tinggal, yang berlaku di Jerman dan Jepun.”

Pada Selasa, Hamas mengeluarkan jemputan awam kepada Musk untuk melawat Gaza, bagi “objektif dan kredibiliti.” Mogul teknologi itu membalas di X bahawa “kelihatan agak berbahaya di sana pada masa ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.