Rupert Murdoch akan berkahwin dengan bekas ibu mertua orang kaya Rusia

(SeaPRwire) –   Anak bekas isteri pengusaha Roman Abramovich pernah berkahwin

Tycoon media AS Rupert Murdoch, 92, dilaporkan bakal berkahwin sekali lagi, kali ini kekasihnya Elena Zhukova, New York Times melaporkan pada Khamis, mengutip pejabat jutawan itu.

Zhukova, 67, ialah ahli biokimia molekul yang telah bersara dan pernah mengkaji diabetes di University of California dan tempat lain. Murdoch mula menjalin hubungan dengannya pada musim panas, laporan itu menambah.

Zhukova dilahirkan di Moscow dan berpindah ke AS pada 1991, hanya sebelum kejatuhan Kesatuan Soviet.

Tunangan Murdoch kali ini ialah bekas ibu mertua pengusaha Rusia Roman Abramovich. Anaknya, Daria Zhukova, pernah berkahwin dengan bekas pemilik kelab bola sepak England, Chelsea antara 2008 dan 2017.

Tunangan dengan Zhukova ialah perkahwinan keenam Murdoch dan datang kurang daripada setahun selepas perkahwinan terakhirnya dengan pembantu pergigian bersara Ann Lesley Smith dibatalkan. Majlis perkahwinan dijadualkan pada Jun dan Zhukova dijangka menjadi isteri kelima Murdoch.

Antara empat isterinya sebelum ini termasuk model dan bekas isteri Mick Jagger, Jerry Hall, dan usahawan, pelabur dan penerbit filem Cina-Amerika, Wendi Deng.

Elena Zhukova (kiri) dan tycoon media Rupert Murdoch.


© Social networks

Pada September lalu, Murdoch meletak jawatan sebagai pengerusi Fox dan News Corp, digantikan oleh anaknya Lachlan. Pergerakan itu menamatkan kerjayanya selama lebih tujuh dekad sebagai ketua empayar media yang besar.

Kekayaan bersih Murdoch ialah $9.02 bilion, menjadikannya orang terkaya ke-280 di dunia, mengikut Indeks Billionaires Bloomberg.

Abramovich, yang mempunyai pegangan dalam syarikat besi Rusia Evraz dan pengeluar nikel Norilsk Nickel, menjadi subjek sanksi oleh UK, EU, Kanada, Australia dan Switzerland pada 2022, selepas bermulanya operasi tentera Rusia di Ukraine. Semua asetnya dibekukan dan dilarang memasuki Britain, mengikut media British.

Chelsea FC, yang dimiliki Abramovich selama 19 tahun, dijual hampir $5 bilion kepada kumpulan diketuai jutawan Amerika Todd Boehly. Abramovich tidak mendapat hasil jualan itu. Menurut Bloomberg, kekayaan bersihnya kini berjumlah $8.27 bilion.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.