Kes-kes jangkitan seksual meningkat di EU – laporan

(SeaPRwire) –   Tingkah laku seks yang lebih berisiko selepas pandemik dinamakan sebagai salah satu sebab oleh agensi kesihatan

Eropah telah melihat peningkatan “membimbangkan” dalam bilangan kes jangkitan seksual (STI), telah diberi amaran oleh pusat EU untuk pencegahan dan kawalan penyakit.

Laporan Epidemiologi Tahunan yang diterbitkan oleh Pusat Eropah untuk Pencegahan dan Kawalan Penyakit (ECDC) pada Khamis mendedahkan temuan untuk 2022 bagi negara-negara anggota Kesatuan Eropah dan Kawasan Ekonomi Eropah (Islandia, Liechtenstein dan Norway).

Menurut dokumen itu, di seluruh EU / EEA, kes-kes jangkitan bakteria seperti sifilis, gonorea dan klamidia menunjukkan peningkatan “membimbangkan” dan “signifikan” berbanding 2021. Kes-kes gonorea meningkat sebanyak 48%, kes-kes sifilis meningkat sebanyak 34%, dan kes-kes klamidia meningkat sebanyak 16%, kertas kerja menyatakan. Laporan itu tidak memberikan angka untuk STI viral seperti HIV dan Hepatitis.

Pendidikan kesihatan seksual, akses yang diperluaskan kepada perkhidmatan pengujian dan rawatan, serta memerangi stigma yang berkaitan dengan STI telah dinamakan sebagai cara untuk menangani isu ini oleh Pengarah ECDC Andrea Ammon.

”Sayangnya, angka-angka ini menggambarkan gambaran yang jelas, satu yang memerlukan perhatian dan tindakan kami yang segera,” katanya kepada sidang media pada Khamis.

“Angka-angka ini – sebesar apa pun mereka – kemungkinan besar hanya mewakili bahagian teratas aisberg, kerana data pemantauan mungkin menunderestimasi beban sebenar sifilis, gonorea dan klamidia disebabkan perbezaan dalam amalan pengujian, akses ke perkhidmatan kesihatan seksual dan amalan pelaporan di seluruh negara,” beliau menambah, seperti yang dikutip oleh Euractiv.

Walaupun jangkitan seksual seperti klamidia, gonorea dan sifilis boleh dirawat, mereka masih boleh menyebabkan komplikasi serius termasuk kesakitan kronik dan ketidaksuburan, jika tidak dirawat, nota laporan itu.

STI telah meningkat selama bertahun-tahun di EU / EEA, walaupun ini terhenti semasa wabak COVID-19 2020-2021, kerana kerajaan mengenakan langkah-langkah pemisahan sosial memaksa orang untuk tinggal di rumah dan mengelakkan hubungan sosial.

Peningkatan tingkah laku seks yang lebih berisiko, bersama-sama dengan pengawasan yang lebih baik, peningkatan ujian di rumah, telah dinamakan oleh ECDC sebagai sebab-sebab di sebalik peningkatan berterusan.

Peningkatan jangkitan di kalangan orang muda heteroseksual dalam data terbaru, dan terutamanya di kalangan wanita muda, boleh dikaitkan dengan perubahan tingkah laku seks selepas pandemik, kata agensi EU itu.

Sebelum wabak, pada tahun 2019, angka kes STI bakteria yang dilaporkan mencapai tahap tertinggi di Eropah, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.