Roket dilancarkan ke pangkalan AS di Syria – Reuters

(SeaPRwire) –   Tentera Amerika Syarikat dilaporkan menjadi sasaran di Timur Tengah buat kali pertama sejak Februari di tengah-tengah ketegangan Israel-Iran

Sekurang-kurangnya lima roket dilancarkan ke atas pangkalan tentera Amerika Syarikat di timur laut Syria, Reuters melaporkan pada Ahad, dengan mengutip dua pegawai keselamatan Iraq yang tidak dikenali. Projektil-projektil itu dilaporkan dilancarkan dari bandar Zummar di barat laut Iraq. Reuters tidak menyatakan sama ada terdapat mangsa.

Militan yang disokong Iran telah menghentikan serangan mereka terhadap kemudahan tentera Amerika Syarikat di rantau ini pada Februari, selepas Washington melancarkan serangan udara balas terhadap puluhan sasaran di Iraq dan Syria. Pemberontak melancarkan roket dan drone terhadap pasukan Amerika Syarikat di Timur Tengah lebih 150 kali antara Oktober tahun lepas, apabila berlakunya perang Israel-Hamas, sehingga Februari, ditutup dengan serangan yang meragut tiga nyawa warga Amerika dan mencederakan 40 orang lagi di pos pemerhatian di Jordan.

Serangan Ahad melibatkan pelancar roket yang dipasang pada trak kecil, kata Reuters. Seorang pegawai tentera Iraq berkata trak itu terbakar dalam letupan daripada roket yang belum ditembak dan kelihatan dijangkit dalam serangan udara, mungkin oleh pasukan Amerika Syarikat. Pemberontak tidak dikenal pasti melarikan diri dari kawasan itu dalam kenderaan lain.

Insiden itu berlaku sehari selepas letupan maut di pos pemerintah tentera Iraq utara Baghdad. Letupan itu dilaporkan meragut satu nyawa anggota Unit Mobilisasi Rakyat (PMU) Iraq dan mencederakan lapan orang lain. Pegawai tentera Amerika Syarikat dan Israel kedua-duanya menafikan mempunyai sebarang kaitan dengan letupan itu. Tiada drone atau pesawat peperangan di ruang udara sekitar pos pemerintah pada masa letupan itu berlaku, kata tentera Iraq.

Peningkatan keganasan itu berikutan minggu di mana Iran dan Israel bertukar-tukar serangan udara yang agak tidak berkesan antara satu sama lain. Pelancaran drone dan misil Iran pada 13 April terhadap Israel adalah balasan April 1 terhadap pengeboman konsulat Iran di Syria. Serangan konsulat itu meragut 16 nyawa, termasuk dua jeneral Iran dan lima pegawai lain.

Perdana Menteri Iraq Mohammed Shia al-Sudani pulang ke rumah pada Sabtu daripada lawatannya ke Amerika Syarikat, di mana beliau bertemu dengan Presiden Joe Biden di Rumah Putih. Beliau juga membuat persinggahan di Michigan untuk bertemu dengan pemimpin komuniti Arab Amerika.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.