Israel janji akan memberikan ‘kesakitan yang teruk’ kepada Hamas

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Benjamin Netanyahu menolak semua cadangan untuk mencapai perjanjian tebusan baharu dengan Hamas

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah bersumpah untuk meningkatkan tekanan terhadap Hamas dan mengancam untuk “menyerang Hamas dengan hentaman yang lebih keras dan menyakitkan” dalam usaha untuk melepaskan tebusan Israel yang masih tinggal di Gaza.

Kira-kira 129 orang Israel dipercayai masih ditahan, berikutan serangan oleh militan Palestin ke atas negara Yahudi pada 7 Oktober lalu, yang menyaksikan lebih 1,100 orang, kebanyakannya orang awam, terbunuh dan lebih 200 diambil sebagai tebusan. Gencatan senjata singkat pada November tahun lalu menyaksikan 105 tebusan dibebaskan sebagai pertukaran untuk 240 tahanan Palestin, tetapi rundingan lanjutan tergendala atas tuntutan Hamas untuk gencatan senjata kekal dan penarikan sepenuhnya pasukan Israel, yang ditolak Netanyahu sebagai “delusional.”

Dalam ucapan video pra-Paskah Ahad lalu, Netanyahu berkata bahawa ketiadaan tebusan semasa sambutan itu akan “hanya menguatkan tekad kami untuk membawa mereka pulang,” menjelaskan bahawa semua cadangan Israel untuk melepaskan tebusan “ditolak mentah-mentah oleh Hamas.”

“Sebaliknya daripada berundur daripada pendirian ekstremnya, Hamas membina atas perpecahan di kalangan kami. Ia mendapat dorongan daripada tekanan yang diarahkan kepada kerajaan Israel. Akibatnya, ia hanya mengetatkan syarat untuk melepaskan tebusan kami,” Netanyahu terus berkata dalam rujukan jelas kepada protes anti-kerajaan yang menuntut pilihan raya baharu dan mendesak pihak berkuasa untuk berbuat lebih lagi bagi mencapai perjanjian tebusan baharu.

“Dalam hari-hari akan datang, kami akan meningkatkan tekanan tentera dan diplomatik ke atas Hamas kerana ini satu-satunya cara untuk melepaskan tebusan kami dan mencapai kemenangan kami,” beliau menambah.

Lebih 34,000 orang Palestin telah terbunuh sejak Tentera Pertahanan Israel (IDF) melancarkan kempen pengebomannya diikuti dengan serangan darat, mengikut angka terkini yang diberikan oleh Kementerian Kesihatan Gaza yang dikendalikan Hamas.

Netanyahu mengekalkan bahawa Israel tidak dapat mencapai matlamatnya untuk “kemenangan penuh” tanpa melancarkan serangan ke atas bandar Rafah di selatan Gaza, di mana kira-kira 1.4 juta orang Palestin terpaksa berpindah sejak permulaan perang.

Kebarangkalian serangan ke atas bandar yang padat penduduk itu telah menimbulkan kebimbangan di kalangan komuniti antarabangsa, dengan Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken memberi amaran minggu ini tentang “akibat yang teruk” sekiranya West Jerusalem terus dengan rancangan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.