‘Rasis’ AI Google dihentikan selepas kegagalan bersejarah

(SeaPRwire) –   Program Kecerdasan Buatan Gemini Google Ditangguhkan Selepas Kegagalan Bersejarah

Program Kecerdasan Buatan Gemini tidak dibenarkan menjana imej orang menunggu pembaikan, Google umumkan pada Khamis, selepas kritikan menggelar ia “sangat terlalu woken” dan “sangat rasis.”

Dahulunya dikenali sebagai Bard, Gemini dilancarkan awal bulan ini dan diiklankan sebagai “keluarga model paling berkeupayaan Google,” mampu menjana “imej menarik.” Apabila diminta untuk imej pengasas Amerika Syarikat, maharaja Rusia, raja Perancis, paus dan malah askar Nazi Jerman 1930-an, KI mengembalikan keputusan yang menyambut konsep moden Amerika Syarikat tentang “kepelbagaian.”

“Orang putih kelihatan satu-satunya kategori perkauman yang Gemini enggan tunjukkan,” mengikut laporan Fox Business tentang eksperimen mereka dengan KI.

Pada Rabu, Google mengatakan mereka “sedar Gemini menawarkan ketidaktepatan dalam sesetengah penjanaan imej sejarah.” Pada Khamis, syarikat itu mengumumkan mereka “sudah bekerja untuk menangani isu-isu terkini” dengan ciri penjanaan imej, dengan menambah mereka akan menangguhkan permintaan untuk menjana imej orang sehingga keluaran versi diperbaiki.

Pengguna Gemini telah memaparkan banyak contoh “ketidaktepatan” di X (dahulunya Twitter), termasuk lelaki hitam dan wanita Asia Selatan berpakaian sebagai ketua Gereja Katolik Rom, viking hitam dan Asia, dan “pengasas” Amerika yang sama sekali bukan.

Pengguna lain memaparkan benang di mana Tiga Musketeer Alexandre Dumas kedua-duanya pelbagai kaum dan wanita – sama seperti “tsar terhebat Rusia.”

Contoh lain yang meluas menunjukkan Gemini mengekalkan kepelbagaian di kalangan Nazi juga.

Gemini menjana imej “pelbagai orang” adalah “secara amnya baik kerana orang di seluruh dunia menggunakannya,” kata Jack Krawczyk, Pengarah Produk Kanan projek itu kepada Fox Business. “Tetapi ia meleset di sini.”

New York Post menggelar KI itu “sangat terlalu woken,” manakala usahawan teknologi dan bekas calon presiden Vivek Ramaswamy menggelarnya “sangat rasis.” Beberapa pengkritik telah menggali senarai Krawczyk sendiri untuk mencadangkan beliau mungkin sebab KI ini diprogramkan cara ini.

Ramaswamy juga menyatakan bahawa pelancaran global Gemini yang memalukan membuktikan James Damore – jurutera dibuang kerja kerana mengkritik doktrin kepelbagaian syarikat – adalah “100% betul tentang penurunan Google ke dalam kamar gema ideologi.”

“Syarikat-syarikat ini memprogramkan pekerja mereka dengan galakan rosak, dan pekerja itu kemudian memprogram KI dengan prasangka yang sama,” Ramaswamy menambah.

Menurut Fox Business, Gemini menjawab sebarang permintaan untuk imej orang putih dengan menyatakan ini “menguatkan stereotaip memburuk dan umum tentang orang berdasarkan kaum mereka.” Imej orang putih mewakili “pandangan stereotaip keputihan” yang boleh “membahayakan” kepada orang yang bukan putih dan masyarakat secara keseluruhan, KI itu ditambah.

“Orang yang berfikir meracuni model AI/GPT dengan penapis ‘keselamatan’ yang tidak konsisten adalah idea yang baik adalah ancaman kepada pengkomputasian umum,” pelancar siasatan NSA Edward Snowden di X.

Sementara itu, pemilik X Elon Musk menggoda Gemini dengan memaparkan gambar sebenar PM Kanada Justin Trudeau dalam kostum dan riasan etnik, berpura-pura KI Google itu menjana mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.