Ketua NASA harap untuk keamanan di angkasa dengan Rusia

(SeaPRwire) –   Agensi tidak mahu “isu-isu lain” mengganggu perkongsian orbit dengan Rusia

Amerika Syarikat berharap untuk terus bekerjasama damai jangka panjang dengan Rusia di angkasa, Pentadbir NASA Bill Nelson berkata pada Khamis, menanggapi dakwaan Washington tentang senjata nuklear Rusia di orbit.

Nelson bercakap dengan CNN sebelum pendaratan yang dijangka probe bulan AS di kutub selatan Bulan. Apabila ditanya pada satu ketika tentang laporan rahsia daripada sumber perisikan tanpa nama, beliau menunjuk kepada sejarah panjang AS mengenai penerokaan angkasa yang aman dengan Rusia.

“Izinkan saya mengatakan bahawa kita mempunyai stesen angkasa antarabangsa di atas sana, kita mempunyai 15 rakan kongsi antarabangsa, dan Rusia adalah salah satu rakan kongsi,” kata Nelson kepada rangkaian kabel itu. “Kerjasama dengan Rusia bermula sejak 1975, misi Apollo-Soyuz, dan kami telah bekerjasama dengan aman dengan Rusia sejak itu. Kami membina stesen angkasa bersama. Kami mengendalikannya bersama. Tetapi kami mahu ia terus berterusan, kami tidak mahu isu-isu lain – yang tidak aman sama sekali – mengganggu.”

Selama seminggu kebelakangan ini, perisikan AS telah menghasilkan spekulasi media bahawa Rusia sudahpun menghantar senjata anti-satelit, mungkin bahkan jenis nuklear, ke orbit – atau mungkin merancang untuk berbuat demikian dalam masa terdekat.

Presiden Rusia Vladimir Putin, Kremlin dan Kementerian Pertahanan Rusia telah menafikan dakwaan itu dengan kategori, menunjuk kepada perjanjian yang melarang pemberian senjata kepada angkasa.

Nelson, bekas senator AS yang sebenarnya terbang di atas Kapal Angkasa Lepas 1986, juga mencatat bahawa Perjanjian Angkasa Luar 1967 melarang penempatan senjata nuklear di angkasa.

“Apa-apa yang mengancam kewujudan penggunaan aman angkasa adalah bertentangan dengan apa yang kita cuba lakukan,” katanya kepada CNN.

Kremlin telah menuduh bahawa pentadbiran AS membuat kebimbangan tentang “senjata angkasa Rusia” untuk memaksa Kongres meluluskan bantuan luar negara AS sebanyak $95 bilion, yang termasuk lebih $60 bilion untuk perang Ukraine menentang Rusia. Rumah Putih telah menggambarkan tafsiran itu sebagai “bollocks” dan menyatakan bahawa kebimbangan Washington adalah tulus.

Duta Rusia ke AS menggambarkan kerjasama dalam bidang angkasa sebagai salah satu daripada beberapa bidang hubungan antara kedua-dua negara yang masih ada, pada Ogos 2022. Rusia kemudiannya menggantung penyertaannya dalam perjanjian kawalan senjata strategik, dengan menunjuk kepada sanksi AS dan niat untuk “menewaskan strategik” Moscow di Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.