Rakyat Jerman Boleh Tukar Jenis Kelamin Setiap Tahun

(SeaPRwire) –   Undang-undang yang diluluskan oleh Bundestag membenarkan ibu bapa untuk mendaftarkan kanak-kanak seawal lima tahun sebagai jantina yang berbeza

Warganegara Jerman akan dapat menukar jantina mereka dalam dokumen sah tanpa menjalani pembedahan atau rawatan hormon, di bawah undang-undang baru yang diluluskan oleh Bundestag pada hari Jumaat lalu. Ia menetapkan bahawa permintaan lisan cukup, menghapuskan keperluan untuk penilaian pakar, yang sebelum ini wajib. Undang-undang itu berkuat kuasa pada November.

Undang-undang mengenai ‘penentuan diri’ dalam jantina disokong oleh 374 ahli parlimen, kebanyakannya dari gabungan pemerintah ‘lampu isyarat’, dengan 251 lagi ahli parlimen menentang dan 11 yang tinggal menahan diri.

Peraturan semasa bermula pada tahun 1981, dan menyatakan bahawa individu yang ingin menukar jantina mereka terlebih dahulu perlu menjalani dua penilaian psikologi. Keputusan akhir di bawah undang-undang itu berada di tangan mahkamah daerah.

Kerajaan campuran Olaf Scholz mengatakan prosedur sedia ada adalah merendahkan terhadap individu transgender, kerana mereka perlu berkongsi butiran peribadi dengan pegawai.

Di bawah undang-undang baru, ibu bapa dibenarkan membuat permintaan untuk menukar jantina kanak-kanak seawal lima tahun, dengan persetujuan kanak-kanak hadir. Kanak-kanak di atas 14 tahun dibenarkan menukar nama pertama dan jantina mereka sendiri, selama mereka mempunyai persetujuan ibu bapa atau wakil undang-undang mereka.

Individu dibenarkan membuat perubahan sekali setahun.

Warganegara Jerman juga mempunyai hak untuk menggantikan perkataan ‘ibu’ dan ‘bapa’ dalam daftar keluarga dengan istilah neutral ‘ibu bapa’.

Individu bukan binari boleh mendaftar sebagai ‘pelbagai’ daripada perlu memilih antara ‘lelaki’ dan ‘perempuan’.

Di bawah undang-undang yang baru diluluskan, sesiapa yang cuba mendedahkan identiti jantina masa lalu seseorang boleh didenda sehingga €10,000 ($10,630).

Undang-undang itu meninggalkan keputusan kepada sauna, kolam renang, gym dan kemudahan sukan lain sama ada membenarkan lelaki biologi memasuki bilik menukar dan tandas wanita. Berhubung sukan persaingan, persatuan individu boleh memutuskan sama ada lelaki biologi yang mengenalpasti diri sebagai wanita boleh bersaing dengan wanita.

Rang undang-undang itu menghadapi perdebatan panas di Bundestag pada hari Jumaat, dengan komisioner kerajaan untuk isu LGBTQ +, Sven Lehmann, memuji ia sebagai sejarah dan mengakhiri “penyalahgunaan hak asasi manusia”.

Walau bagaimanapun, parti pembangkang kebanyakannya tidak yakin, dengan seorang ahli parlimen dari Kesatuan Demokratik Kristian (CDU), Mareike Wulf, menggambarkan undang-undang itu sebagai “tidak bertanggungjawab” dan “sosial meletup”. Wulf juga mendakwa bahawa penjenayah boleh menggunakan peraturan baru untuk meragukan identiti mereka.

Sahra Wagenknecht, bekas pemimpin Parti Kiri yang kini memimpin parti sendiri, memberi amaran bahawa dengan lelaki kini dibenarkan mengisytiharkan diri sebagai wanita, “hak perlindungan wanita dan pusat perlindungan wanita” [adalah] “satu masa lalu”.

Wakil Parti Alternatif untuk Jerman (AfD) jauh kanan mengatakan bahawa rang undang-undang itu membahayakan orang muda, mengutuknya sebagai “trans-hype”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.