Lelaki menikam paderi semasa khutbah (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Insiden di Sydney, Australia hanya beberapa hari selepas serangan pisau maut di salah satu pusat membeli-belah bandar raya itu

Seorang uskup ditikam semasa berkhutbah di Sydney, Australia yang disiarkan secara langsung, laporan media tempatan. Insiden itu berlaku hanya beberapa hari selepas serangan pisau lain di bandar raya terbesar Australia yang mengorbankan enam orang.

Video insiden tikaman itu yang dikongsi di media sosial menunjukkan paderi, dilaporkan bernama Uskup Mar Mari Emmanuel, diserang ketika memberikan khutbahnya. Insiden itu dikatakan berlaku di Gereja Kristus Pengembala yang Baik di Wakeley, sebuah pinggir bandar Sydney.

Liputan video itu menunjukkan uskup sedang berucap apabila seorang lelaki berpakaian hitam menghampirinya dan melakukan gerakan menikam ke arah bahagian muka dan leher. Uskup jatuh apabila orang dari jemaah cuba membantunya.

Beberapa orang lain juga ditikam bersama uskup, semuanya mengalami kecederaan bukan membahayakan nyawa, media mengutip polis tempatan berkata. Suspek telah ditahan.

Pada Sabtu, enam orang terbunuh dalam serangan tikaman di pusat membeli-belah di pinggir bandar Sydney yang lain.

Penyerang, dikenal pasti oleh polis sebagai Joel Cauchi, 40, menikam pembeli-belah dengan pisau panjang, menyebabkan kematian lima wanita dan seorang lelaki. Dia ditembak mati di tapak kejadian oleh polis. Serangan itu paling mungkin “berkaitan dengan kesihatan mental” Cauchi, pihak berkuasa berkata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.