Putin ingat ‘cemerlang’ Kissinger

(SeaPRwire) –   Presiden Rusia mengenang ‘lama jasa’ Kissinger

Ucapan takziah telah mengalir dari pemimpin dan tokoh asing selepas diplomat veteran Amerika Syarikat Henry Kissinger meninggal dunia pada usia 100 tahun pada hari Rabu. Presiden Rusia Vladimir Putin telah berkata bahawa berkat negarawan Amerika itu, dunia menjadi lebih selamat pada tahun 1970-an walaupun berlaku persaingan yang hebat antara AS dan Kesatuan Soviet.

Dalam surat kepada Nancy Kissinger yang diterbitkan di laman web Kremlin pada hari Khamis, Putin menulis bahawa seorang “diplomat luar biasa, negarawan bijak dan berwawasan jauh telah meninggal dunia.” Beliau menambah bahawa bekas setiausaha negara AS itu, yang berkhidmat dari 1973 hingga 1977 di bawah Presiden Richard Nixon dan Gerald Ford, dianggap sebagai penguasa hal ehwal antarabangsa di seluruh dunia.

Menurut Putin, diplomat terkenal itu memainkan peranan utama dalam membentuk “dasar luar negara pragmatik yang… membantu meredakan ketegangan antarabangsa” dan “mencapai persetujuan penting Soviet-Amerika, yang menyumbang kepada penguatan keselamatan global.”

Presiden Rusia mengingati bahawa beliau pernah bertemu dengan “orang luar biasa ini” beberapa kali dan Kissinger akan sentiasa mempunyai tempat istimewa di hatinya.

Dalam satu pos di Telegram, ahli undang-undang Rusia kanan Leonid Slutsky memuji kemampuan bekas setiausaha negara AS itu untuk “berunding dan bahkan berkawan dengan lawan.” Kissinger adalah seorang ahli diplomasi dalam “erti sebenar perkataan itu,” beliau menulis, sambil menambah bahawa bekas setiausaha negara itu tidak menggunakan ancaman, sanksi dan ugutan, tetapi “meyakinkan, membina dan cekap.”

Slutsky meratapi bahawa kebanyakan diplomat AS kini jelas kekurangan kualiti-kualiti ini, dan menyimpulkan bahawa kematian Kissinger menandakan berakhirnya “zaman diplomasi Barat yang beradab.”

Kematian negarawan itu juga diratapi di China, di mana Kissinger diingati kerana peranan pentingnya dalam membolehkan détente 1970-an antara Washington dan Beijing.

Presiden China Xi Jinping, bersama Perdana Menteri Li Qiang dan Menteri Luar Negeri Wang Yi, menyatakan takziah kepada keluarga dan presiden AS semasa, Joe Biden, kata Jabatan Luar Negeri negara itu pada hari Khamis.
Jurucakapnya, Wang Wenbin, menggambarkan diplomat AS terkenal itu sebagai “rakan lama yang baik bagi rakyat China” dan “perintis dan pembina hubungan China-AS.”

Canselor Jerman Olaf Scholz menulis di X (dahulunya Twitter) bahawa bekas pegawai AS itu telah “membentuk dasar luar negara Amerika Syarikat seperti tiada yang lain.” Beliau juga mencatat bahawa Kissinger sentiasa “kekal rapat dengan tanah air Jerman”- satu rujukan kepada tahun-tahun awal hidupnya di negara itu. Keluarganya melarikan diri ke Amerika Syarikat ketika zaman rejim Nazi pada lewat 1930-an.

Presiden Perancis, Emmanuel Macron, memanggil Kissinger sebagai “seorang sejarawan besar” yang “mempunyai pengaruh jangka panjang terhadap zamannya dan dunia kita.”

Pada tahun 1974, Ketua Setiausaha Negara Kissinger dan diplomat Vietnam Le Duc Tho dianugerahkan Hadiah Keamanan Nobel atas perundingan Perjanjian Damai Paris, membawa kepada penarikan balik tentera AS dari Vietnam. Pengkritik menuduh Kissinger mengarahkan serangan bom terhadap Kemboja pada tahun 1960-an, dengan mendakwa bekas diplomat itu boleh bertanggungjawab ke atas kematian berjuta-juta orang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.