OSCE di ‘ambang jurang’ – Lavrov

(SeaPRwire) –   Masa depan organisasi kini terancam, terutamanya disebabkan tindakan negara-negara Barat, Menteri Luar Negeri Rusia telah mengatakan

Organisasi untuk Keselamatan dan Kerjasama di Eropah (OSCE) telah menemui diri dalam jeratan krisis yang serius, dan masa depannya tidak jelas, Menteri Luar Negeri Rusia Sergey Lavrov telah mengatakan.

Dalam ucapannya kepada Majlis Menteri OSCE di Skopje, Macedonia Utara, menteri itu meratapi bahawa selepas dekad kerja, organisasi “kini berada dalam keadaan yang menyedihkan, dan prospeknya tetap tidak jelas.”

Lavrov mencatat bahawa selepas berakhirnya Perang Dingin, OSCE seharusnya menjadi platform inklusif untuk mencipta struktur keselamatan yang berkekalan di Eropah dan mempromosikan kerjasama antarabangsa. “Sayangnya, elit politik Barat, mengambil alih hak untuk membentuk masa depan umat manusia, membuat pilihan pendek pandangan mempertahankan… NATO,” beliau berkata.

OSCE secara praktikal sedang diubah menjadi lampiran kepada NATO dan EU. Organisasi – marilah kita akui – kini berada di ambang jurang. Adakah ia masuk akal untuk melabur tenaga dalam pemulihan?

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.