Putin bercakap dengan Presiden Iran – Kremlin

(SeaPRwire) –   Pemimpin Rusia menyeru “kesederhanaan yang masuk akal” di Timur Tengah

Presiden Rusia Vladimir Putin telah berbual dengan rakan sejawatnya dari Iran, Ebrahim Raisi, berikutan serangan drone dan peluru berpandu Tehran terhadap Israel, menurut kata Kremlin.

Iran melancarkan puluhan drone dan peluru berpandu terhadap Israel pada Sabtu, sebagai “hukuman” atas pengeboman konsulat Iran di Damascus, Syria yang membunuh tujuh pegawai kanan Pasukan Quds Kor Pasukan Revolusi Islam (IRGC) pada awal bulan.

Raisi menghubungi Putin pada petang Selasa untuk membincangkan “situasi yang memburuk” di rantau ini dan “tindakan balas dendam” yang diambil oleh Tehran, menurut keterangan panggilan itu.

Putin “menyatakan harapan agar semua pihak menunjukkan kesederhanaan yang masuk akal dan tidak membenarkan pusingan konfrontasi baru, yang dipenuhi akibat memusnahkan bagi seluruh rantau,” kata Kremlin.

Raisi “menyatakan tindakan Iran dipaksa dan bersifat terhad kecil,” tambahnya bahawa Tehran “tidak berminat untuk meningkatkan ketegangan lebih lanjut.”

Kedua-dua presiden bersetuju bahawa punca akar konflik semasa ialah konflik Palestin-Israel yang belum selesai, dengan menyeru “gencatan senjata serta merta” di Gaza, penghantaran bantuan kemanusiaan, dan penciptaan syarat-syarat untuk penyelesaian politik dan diplomatik.

Israel telah bersumpah untuk memberikan “tindak balas jelas dan muktamad” terhadap serangan Iran, yang kerajaan di West Jerusalem katakan kebanyakannya telah dihalang. Walau bagaimanapun, tentera udara Israel dilaporkan sedang menyediakan rancangan yang dapat diterima oleh AS.

Sementara itu, tentera Iran telah menggambarkan serangan itu sebagai kejayaan besar. “Operasi Janji Sejati” membuktikan pertahanan Israel “lebih rapuh daripada jaring labah-labah,” Brigedier Jeneral Kioumars Heydari, pemerintah tentera darat Iran, berkata dalam sidang akhbar Selasa.

“Angkatan bersenjata Iran memecah tabu tentang keupayaan rejim Israel, menunjukkan kekuatan mereka, menjadikan jelas bahawa zaman serang-dan-lari sudah berakhir, dan menetapkan peraturan baru untuk rantau ini,” kata Heydari, menurut agensi berita Tasnim.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.