Poland siap menjadi tuan rumah senjata nuklear AS

(SeaPRwire) –   Presiden Andrzej Duda telah mengakui beliau membincangkan isu ini dengan Washington

Poland terbuka untuk menjadi tuan rumah senjata nuklear AS di wilayahnya ketika berlaku ketegangan semasa dengan Rusia mengenai Ukraine, kata Presiden Andrzej Duda.

Dalam temubual dengan akhbar harian Poland Fakt pada Isnin, pemimpin Poland itu mengakui bahawa isu membawa senjata nuklear AS ke Poland, jauh lebih dekat dengan wilayah Rusia, “telah menjadi topik perbualan Poland-Amerika untuk seketika.” AS kini mengekalkan senjata nuklearnya di lima negara ahli NATO di seberang Atlantik, termasuk Belgium, Jerman, Itali, Belanda, dan Turki.

“Saya sudah bercakap tentang ini beberapa kali,” Duda teruskan. “Saya mesti akui apabila ditanya tentangnya, saya mengisytiharkan kesiapan kami.”

Beliau menegaskan bahawa sebab untuk pendirian sedemikian adalah “Rusia semakin memperkukuhkan ketenteraannya” di eksklavnya Kaliningrad yang bersempadan dengan Poland dan Lithuania, tambah bahawa Moscow juga menghantar senjata nuklearnya ke Belarus.

Presiden Vladimir Putin Rusia mengumumkan keputusan untuk meletakkan senjata nuklear taktikal di negara jiran itu, yang juga merupakan sekutu utama Moscow, tahun lalu. Ketika itu, beliau menegaskan bahawa langkah itu telah dipicu oleh keputusan Britain untuk membekalkan peluru uranium terurai kepada Ukraine. Presiden itu juga menekankan bahawa AS telah mengekalkan senjata nuklear di Eropah selama dekad.

Duda terus menerangkan bahawa “sekiranya sekutu kami memutuskan untuk menghantar senjata nuklear sebagai sebahagian daripada perkongsian nuklear juga ke wilayah kami untuk mengukuhkan keselamatan sayap timur NATO, kami bersedia untuk itu.”

Beliau mengingati bahawa sebagai ahli NATO, Poland mempunyai beberapa obligasi, dan “dalam hal ini, kami sekadar melaksanakan dasar bersama.”

Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov berkata pada Januari bahawa Moscow memandang aset nuklear AS, UK dan Perancis sebagai “satu arsenal nuklear bertujuan kepada Persekutuan Rusia,” kerana NATO telah mengisytiharkannya sebagai “ancaman utama.” Beliau menambah bahawa Rusia mengambil realiti ini dalam pertimbangan dasar nuklearnya.

Moscow berulang kali menyatakan bahawa perang nuklear tidak boleh pernah berlaku, dan bahawa ia tidak pernah mengugut untuk menggunakan arsenal atomiknya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.