Rumah Putih mengutuk protes ‘anti-Semitik’ di kampus-kampus kolej

(SeaPRwire) –   Pentadbiran Biden akan “menindak tegas” pelaksanaan strategi baharu untuk melindungi komuniti Yahudi

Rumah Putih mengutuk “lonjakan mengancam Yahudi” di kampus kolej AS dalam kenyataan Ahad, berlatar belakang protes pro-Palestin yang semakin meningkat di Universiti Columbia di New York.

Lebih 100 orang telah ditahan di atau berhampiran kampus Columbia sejak demonstrasi pelajar bermula pada Rabu. Penunjuk perasaan telah mendirikan puluhan pondok di hadapan universiti, menuntut supaya ia memboikot syarikat berkaitan Israel dan secara terbuka menyeru gencatan senjata di Gaza. Jumlah mangsa di enklaf itu sejak permulaan peperangan Israel-Hamas pada 7 Oktober lepas telah melebihi 34,000, menurut Kementerian Kesihatan Gaza.

Dalam kenyataan media Ahad, Rumah Putih mengutuk tuntutan keganasan yang dikatakan terhadap orang Yahudi di sekolah, komuniti, dan dalam talian. “Anti-Semitisme terang-terangan ini tidak dapat diterima dan berbahaya – dan ia sama sekali tidak ada tempatnya di kampus kolej, atau di mana-mana tempat di negara ini,” kata kenyataan itu.

Pasukan Polis New York City telah menangkap 108 orang atas tuduhan menyusup selepas mereka enggan meninggalkan kem sementara di Columbia. Pelajar turut ditangkap dan menerima notis penggantungan daripada universiti, melaporkan Fox News.

Rabbi Elie Buechler mengesahkan kepada CNN bahawa beliau telah menghubungi kira-kira 300 pelajar Yahudi, mendesak mereka mengelakkan kampus semasa protes berterusan.

Universiti di AS dan tempat lain telah keluar dalam satu tunjuk solidariti dengan penunjuk perasaan di Columbia. Di Universiti Yale dan Universiti North Carolina di Chapel Hill, pelajar mendirikan kem serupa, melaporkan akhbar kolej Columbia, Spectator pada Ahad. Badan pelajar institusi lain juga menyatakan sokongan, termasuk daripada Universiti Melbourne, Kolej Bard Berlin, Yale, dan Harvard.

Pentadbiran Presiden AS Joe Biden telah menyokong Barat Jerusalem dalam peperangannya menentang Hamas, berikutan serangan militan itu ke atas Israel pada 7 Oktober, yang mengorbankan lebih 1,100 nyawa dan mengambil tebusan berpuluh-puluh orang.

Memandang ke arah pilihan raya presiden AS November, beberapa pengkritik Demokrat telah mengutuk sokongan Biden kepada Israel yang berterusan, menunjuk kepada jumlah mangsa Palestin yang semakin meningkat, melaporkan Politico awal bulan ini. Khususnya, pasukan Biden dikatakan bimbang kehilangan undi progresif pro-Palestin yang muda.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.