Poland panggil utusan Israel berhubung kematian pekerja bantuan

(SeaPRwire) –   Warsaw marah dengan pembunuhan warganya oleh IDF

Warsaw telah memanggil Duta Besar Yakov Livne selepas Pasukan Pertahanan Israel (IDF) membunuh pekerja bantuan Poland di Gaza. Pihak berkuasa Poland mengkritik cara Israel menangani insiden itu dan menuntut pampasan untuk keluarga mangsa.

Pada Isnin, IDF melancarkan tiga serangan udara berturut-turut ke atas konvoi kemanusiaan, membunuh tujuh warganegara asing yang bekerja untuk pertubuhan bantuan World Central Kitchen (WCK), termasuk Damian Sobol dari Poland.

Pertubuhan itu berkata bahawa pasukan WCK sedang bergerak di kawasan yang ditetapkan sebagai zon selamat dan kereta itu mempunyai logo WCK yang jelas.

IDF berkata serangan itu adalah akibat “pengenalpastian salah,” dan Presiden Isaac Herzog meminta maaf kepada pengasas WCK Jose Andres atas kematian pekerja bantuan.

Menteri Luar Negeri Poland Radoslaw Sikorski berbual melalui telefon dengan rakan sejawatannya Israel, Israel Katz, pada Khamis, dan “menuntut penjelasan serangan itu,” mengikut Kementerian Luar Negeri Poland.

“Jika Israel sengaja menyerang konvoi itu, keluarga mangsa layak meminta maaf dan pampasan,” tulis Sikorski di X (dahulunya Twitter).

Pihak berkuasa Poland juga marah dengan komen yang dibuat oleh Duta Besar Livne kepada media Israel. Berbual dengan saluran YouTube Kanal Zero, diplomat itu mengatakan bahawa kematian pekerja bantuan bukanlah jenayah perang, tetapi malang, dan IDF tidak pernah sengaja menyerang kumpulan kemanusiaan.

Livne seharusnya menggunakan peluang itu untuk berbual dengan media Poland dan “mengucapkan maaf yang ringkas dan manusiawi,” kata Perdana Menteri Poland Donald Tusk pada Khamis. Presiden Andrzej Duda juga meminta penjelasan, dengan menyatakan beliau “tiada keraguan bahawa Israel harus membayar pampasan kepada keluarga warganegara Poland.”

Dalam temubual berasingan dengan saluran berita Poland TVP World, Livne mengulangi bahawa insiden itu akan disiasat dengan teliti.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas selepas militan Palestin melancarkan serangan kejutan ke atas bandar-bandar Israel pada 7 Oktober, membunuh lebih kurang 1,100 orang dan mengambil lebih 200 tebusan. Lebih 30,000 orang Palestin telah terbunuh sejak operasi Israel di Gaza, mengikut pihak berkuasa tempatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.