Pakar PBB memberi amaran tentang keadaan ‘kiamat’ di Haiti

(SeaPRwire) –   Negara Caribbean yang diselimuti kumpulan geng telah merosot ke tahap keganasan dan kekejaman yang “tak pernah berlaku sebelum ini”, menurut pemerhati hak asasi manusia PBB

Seorang pemerhati hak asasi manusia PBB telah menyamakan keadaan kemanusiaan di Haiti dengan “masa-masa terburuk” di Somalia, dengan mengatakan negara Caribbean itu telah merosot ke tahap keganasan dan kekacauan yang belum pernah berlaku sejak kumpulan geng menguasai kebanyakan ibu negara pada bulan lepas.

“Saya hampir kehabisan perkataan sebenarnya pada masa ini,” kata pemerhati hak asasi manusia William O’Neill kepada Majlis Hak Asasi Manusia PBB awal minggu ini. “Ini seperti akhir zaman, ia seperti akhir masa.” Beliau menambahkan bahawa ibu negara, Port-au-Prince, mengalami “tahap keganasan dan kekejaman yang sungguh belum pernah dialami dalam pengalaman saya di Haiti.”

Perkhidmatan kesihatan dan awam yang lain telah musnah akibat keganasan kumpulan geng, dan sekolah, hospital, bank, dan institusi lain sering diserang. Lapangan terbang antarabangsa telah ditutup sejak bulan lepas, dan kumpulan geng mengawal akses ke semua jalan utama keluar masuk ibu negara, kata O’Neill. Kumpulan geng telah mengenakan caj bagi setiap kenderaan dan individu yang bergerak melalui kawasan yang mereka kawal, tambah beliau.

Pemberontakan kumpulan geng bermula pada 29 Februari, memaksa Perdana Menteri Ariel Henry meletak jawatan sambil berlindung di wilayah Amerika Syarikat iaitu Puerto Rico. Haiti kini tidak mempunyai pemimpin terpilih sejak Presiden Jovenel Moise dibunuh pada 2021, dan sebuah majlis peralihan sedang ditubuhkan untuk membentuk kerajaan baharu.

O’Neill pernah bekerja dalam krisis kemanusiaan di negara-negara seperti Rwanda, Sierra Leone, Bosnia dan Nepal. “Di sini, saya fikir perbezaannya ialah negara hampir tiada,” katanya. “Tiada negara, dan itu hampir seperti dunia Hobbes di mana hanya yang kuat sahaja yang akan terselamatkan… dan sayangnya, yang kuat kini ialah kumpulan geng.”

Ribuan orang telah melarikan diri dari Port-au-Prince dalam minggu-minggu kebelakangan ini. Kumpulan geng sudah menguasai kira-kira 90% ibu negara, dan jika keganasan mereka merebak ke bahagian lain negara, ia boleh memicu pelarian besar-besaran pelarian ke Amerika Syarikat dan Republik Dominican, amaran O’Neill.

Pemerhati hak asasi manusia itu meratapi bahawa Washington tidak menghalang penyeludupan senjata buatan Amerika Syarikat ke Haiti. “Saya hairan bahawa makanan dan ubat-ubatan tidak boleh dimasukkan ke Haiti, tetapi senapang dan peluru masih boleh dimasukkan,” katanya. “Saya tidak dapat percaya kerajaan saya tidak dapat menyemak bot-bot yang meninggalkan Sungai Miami dan mengeluarkan setiap senapang dan peluru kerana Haiti tidak menghasilkan senjata api atau peluru.” Beliau menambah, “Jika kumpulan geng kehilangan senjata api atau peluru mereka, mereka kehilangan semua kuasa.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.