Pokok Krismas ‘Syaitan’ mendapat kritikan

(SeaPRwire) –   Pokok ‘Gender Diversity’ menimbulkan kecaman

Sebuah muzium di negeri Wisconsin, Amerika Syarikat telah dituduh mempromosikan “propaganda budaya” selepas ia mempamerkan beberapa entri bukan tradisional dalam pameran pokok Krismas tahunan mereka tahun ini, termasuk salah satu yang dihiasi dengan pentagram merah hiasan yang membayar penghormatan kepada Beelzebub.

Di antara 66 pameran yang unik dipamerkan di pinggir bandar Green Bay Ashwaubenon di Festival Pokok Muzium Kereta Api Kebangsaan, mungkin tiada yang menimbulkan kehairanan yang begitu besar – atau dalam beberapa kes kekecewaan – seperti yang dibekalkan oleh Tapak Syaitan Wisconsin.

Kebanyakan pokok dalam acara itu, yang berjalan sehingga akhir Disember, adalah hiasan Krismas tradisional biasa, menggambarkan imej berkaitan dengan Jesus, atau malaikat, atau apa jua hiasan perayaan yang lain. Pengecualian ketara, bagaimanapun, adalah sumbangan Tapak Syaitan, yang selain daripada manik-manik merah gelapnya juga mempunyai hiasan yang membaca ‘Hail Santa’.

Hiasan itu adalah penyelewengan kasar tradisi asas, menurut Wakil Negeri Mike Gallagher. “Konservatif sering dituduh melancarkan perang budaya atau memberi tumpuan atau terpaku pada isu-isu budaya,” kata Gallagher, seorang Republikan, kepada Fox News pada Ahad. “Tetapi ini adalah contoh sempurna bagaimana ia tidak berlaku.”

Gallagher menambah bahawa bantahan terhadap pokok Krismas bukan tradisional bertujuan untuk “mempertahankan tradisi asas, atau mempertahankan kanak-kanak kita di tengah-tengah tradisi asas ini, dari penyusupan ideologi terjaga atau propaganda budaya terbalik yang menyinggung.

Satu pokok lagi yang kelihatan menyulut kemarahan Gallagher ialah pokok yang dipanggil ‘Pokok Kepelbagaian Gender’, yang memaparkan bendera berwarna merah jambu dan biru dan mempunyai hiasan yang membawa frasa seperti ‘Lindungi Kanak-kanak Trans’.

Walau bagaimanapun, berhubung kecaman, Ketua Pegawai Eksekutif muzium, Jacqueline Frank, memberitahu Green Bay Gazette bahawa jika ia hendak menjadi organisasi “inklusif” ia perlu mengambil langkah untuk memastikan semua orang yang melawat berasa selesa. “Siapakah saya untuk mengatakan … perkara ini yang merupakan sistem kepercayaan anda dan di luar arus perdana adalah buruk?

Gallagher kekal tidak yakin, menggambarkan komen itu sebagai “tidak mencukupi” dan berkata bahawa beliau tidak akan membawa anak-anaknya ke muzium itu. “Saya tidak mahu mereka dikelilingi pokok Syaitan,” katanya, menurut laman berita BPR.

Tapak Syaitan, yang mendakwa mempunyai lebih daripada 700,000 ahli di seluruh dunia mengikut NBC News, tidak menyembah Syaitan, pengasas bersama Malcolm Jarry berkata awal tahun ini. Malah ia tidak percaya kewujudan Syaitan sendiri, tetapi lebih kepada “watak kesusasteraan Syaitan“, tambah Jarry, yang dia kata boleh dianggap sebagai “wira yang melawan kuasa penindasan“.

Pada Jun, kumpulan itu mengumumkan rancangan di mana “imam” mereka akan menawarkan untuk memberi keterangan bagi pihak ahli yang mungkin ingin menjalani prosedur pengesahan jantina berhadapan dengan “pelanggaran autonomi badan mereka oleh pihak berkuasa kerajaan“. Tapak itu menyatakan mengekalkan kawalan penuh terhadap tubuh sendiri adalah salah satu daripada ajaran yang mendefinisikan kepercayaan mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)