Lelaki Korea Selatan dipenjara kerana sajak

(SeaPRwire) –   Puisi yang menyinggung itu adalah pemenang dalam pertandingan dalam talian di Korea Utara pada tahun 2016

Seorang lelaki Korea Selatan telah dihukum penjara kerana memuji Korea Utara dalam sebuah puisi, akhbar Korea Herald telah melaporkan. Mahkamah Daerah Pusat Seoul mengenakan hukuman 14 bulan ke atas penyair itu pada Isnin, menurut laporan itu.

Penulis itu, dikenal pasti oleh media sebagai Lee Yoon-seop berusia 68 tahun, didapati bersalah melanggar Akta Keselamatan Negara, yang melarang warganegara memulihkan Korea Utara.

Puisi yang dimaksudkan bertajuk “Caranya Persatuan” dan dalamnya Lee menyeru kedua-dua Korea untuk bersatu di bawah pimpinan kerajaan sosialis di Pyongyang.

Menurut penyair itu, dalam negara Korea yang bersatu ini, semua warganegara akan mempunyai pekerjaan, serta perumahan, pendidikan dan penjagaan kesihatan yang percuma. Juga akan ada lebih sedikit orang yang hidup dalam hutang atau mati bunuh diri, beliau mencadangkan. Korea Selatan mempunyai kadar bunuh diri tertinggi di dunia.

Lee menghantar puisinya ke pertandingan dalam talian di Korea Utara pada November 2016 dan memenangi salah satu hadiah. Beliau juga telah berkongsi karyanya di laman web Korea Selatan, kata Korea Herald.

Hukuman 14 bulan yang kelihatan keras itu, kata akhbar itu, adalah kerana mahkamah melayan penyair itu sebagai pesalah berulang. Lee telah menjalani tempoh hukuman pada 2013, 2014 dan 2017, sepuluh bulan keseluruhan, kerana memuji Korea Utara dan memuat naik “kandungan anti-negara” dalam talian, menurut akhbar itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)