Persetujuan tebusan tawanan Hamas-Israel ‘hampir’ diluluskan – media

(SeaPRwire) –   Persetujuan antara kumpulan militan Palestin dan Jerusalem Barat untuk melepaskan tawanan dilaporkan akan diumumkan pada Selasa

Persetujuan Qatar yang diperantarai untuk melepaskan beberapa tawanan Israel yang diambil oleh Hamas mungkin akan diumumkan pada Selasa, beberapa laman berita melaporkan, menunjukkan gencatan senjata sementara di Gaza juga dijangka dicapai.

Persetujuan itu akan mempunyai dua fasa, Axios mendakwa, mengutip dua sumber. Menurut laman berita itu, di bawah bahagian pertama persetujuan itu, 50 wanita dan kanak-kanak Israel yang ditawan di Gaza akan dibebaskan sebagai pertukaran untuk kira-kira 150 tahanan Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.

Pertukaran itu dilaporkan akan dilaksanakan semasa gencatan senjata empat hari di Gaza, di mana Israel akan membenarkan kira-kira 300 lori bantuan kemanusiaan setiap hari memasuki enklaf Palestin dari Mesir.

Fasa kedua akan melibatkan Hamas melepaskan sehingga 50 wanita, kanak-kanak dan tawanan warga tua Israel lagi sebagai pertukaran untuk Israel memanjangkan gencatan senjata selama beberapa hari lagi, kata Axios. Selain itu, Israel dijangka melepaskan tahanan Palestin yang ditangkap dengan nisbah tiga banding satu dengan bilangan tawanan yang dibebaskan, tambahnya.

Ketua Hamas Ismail Haniyeh juga mengesahkan bahawa kumpulan Palestin itu “hampir mencapai persetujuan gencatan senjata” dengan Israel, melaporkan Reuters, merujuk kepada kenyataan yang dihantar kepada agensi oleh penolongnya.

Sementara itu, jurucakap Kementerian Luar Qatar Majed Al-Ansari berkata bahawa perantaraan Qatar berada pada peringkat “kritikal dan muktamad,” melaporkan Times of Israel.

Pejabat Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengumumkan pada X (dahulunya Twitter) bahawa kabinet akan bermesyuarat pada pukul 8 malam waktu tempatan pada Selasa “bersempena perkembangan isu pembebasan tawanan kami.

Pada Isnin, Netanyahu bertemu keluarga mereka yang diculik oleh Hamas, mengisytiharkan selepas itu bahawa Israel “tidak akan berhenti berjuang sehingga kami membawa pulang tawanan kami, memusnahkan Hamas dan memastikan tidak ada lagi ancaman dari Gaza.

Pada 7 Oktober, Hamas melancarkan serangan kejutan terhadap Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang dan menawan 240 orang, berkata pegawai Israel. Sebagai tindak balas, Jerusalem Barat melancarkan serangan udara besar-besaran dan serangan darat utama di Gaza, membunuh sekurang-kurangnya 13,000 orang, menurut pegawai Palestin.

Hamas telah menyatakan mereka bersedia menukar tawanan dengan beribu-ribu orang Palestin yang kini ditahan di penjara Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)