Pemain bola sepak transgender mempertimbangkan saman undang-undang atas boikot lawan – media

(SeaPRwire) –   Beberapa pemain wanita dilaporkan takut berhadapan dengannya, selepas seorang mengalami kecederaan lutut di padang

Seorang wanita transgender di Britain sedang mempertimbangkan untuk mengambil tindakan undang-undang diskriminasi, selepas terpaksa meletak jawatan dari kelab bola sepaknya kerana beberapa penolakan daripada pasukan lain untuk berhadapan dengannya di padang, lapor media tempatan pada Isnin.

Francesca Needham, 30, mengumumkan dalam kenyataan di Facebook bahawa keputusan itu adalah “demi kebaikan kelab saya dan rakan sepasukan saya yang menyokong.” Kenyataannya dikongsi di laman Facebook Sheffield and Hallamshire FC, berpusat berhampiran Doncaster, South Yorkshire dan dipetik oleh akhbar tempatan.

Memanggil boikot yang ketara itu sebagai “keadaan yang malang,” Needham berkata beliau mungkin akan mengambil tindakan undang-undang diskriminasi, “kerana saya percaya ia mewakili pelanggaran kod tingkah laku mengenai kepelbagaian dan penyertaan.”

“Saya berharap dengan ikhlas isu diskriminasi yang didakwa terhadap saya ini dapat diselesaikan secara aman dan segera, dengan sokongan penuh Persatuan Bola Sepak,” kandungan mesej itu.

Dasar FA terhadap pemain wanita transgender dewasa memerlukan mereka mengekalkan tahap testosteron rendah. Kebenaran dimasukkan ditentukan kes demi kes, katanya.

“Isu ini kompleks dan sentiasa berkembang, dan seperti banyak badan penguasa sukan kebangsaan lain, kami sedang mengkaji semula dasar transgender kami untuk bola sepak Inggeris untuk memastikan ia inklusif, adil dan selamat untuk semua,” organisasi itu memberitahu Sky News mengenai kes Needham.

Pengurus pasukan yang membincangkan kontroversi itu dengan The Daily Mail atas syarat tanpa nama, berkata FA membenarkan Needham bermain tanpa memberitahu pasukan lain. Beliau diboikot kerana orang “bimbang tentang keselamatan pemain,” sumber itu menambah, menyatakan bermain “menentang lelaki biologi [adalah] agak menakutkan” bagi mereka.

Pengurus salah satu pasukan yang enggan bermain menentang Needham memberitahu akhbar itu: “Saya mempunyai pemain 16 dan 17 tahun bermain untuk saya dan ibu bapa mereka kurang berminat meletakkan kebajikan anak-anak mereka dalam risiko.”

Kelab itu mempersembahkan Needham dalam dua perlawanan, di mana beliau menjaringkan dua gol, laporan itu menyatakan. Dalam satu perlawanan pemain lain yang menghalang sepakan daripadanya dilaporkan patah lutut.

Tiada cadangan permainan kasar dalam insiden itu. Kelab bekas Needham menggambarkannya sebagai “kemalangan disebabkan semangat dan komitmen daripada pemain yang sangat berbakat” dan mengharapkan ahli pasukan yang terlibat pulih dengan cepat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)