Permainan video boleh menyebabkan masalah ereksi – kajian

(SeaPRwire) –   Satu jam penggunaan komputer cukup untuk membuat lelaki lemah, ahli sains Cina mendakwa

Satu kajian baru mendapati penggunaan skrin lanjutan lebih daripada tiga kali meningkatkan risiko lelaki membangunkan disfungsi erektil. Masa skrin jangka panjang, penyelidik menjelaskan, mungkin menurunkan pengeluaran sperma lelaki dan akhirnya menyebabkan impotens.

Selepas menganalisis data daripada lebih daripada 220,000 lelaki berumur antara 40 dan 69 tahun, ahli sains Cina mendapati untuk setiap 1.2 jam tambahan yang dibelanjakan menggunakan komputer, peluang lelaki mengalami disfungsi erektil (DE) meningkat sebanyak 3.57 kali.

Kajian itu, diterbitkan dalam jurnal ‘Andrology’ pada hari Rabu, bertujuan untuk melihat sama ada jenis-jenis “aktiviti sedentari” memberi kesan kepada fungsi erektil lelaki. Walau bagaimanapun, mereka mendapati “tiada bukti” untuk menunjukkan bahawa menonton televisyen atau memandu kereta untuk masa yang sama memberi kesan yang sama.

Ahli sains tidak mengkaji kesan penggunaan komputer ke atas lelaki di bawah umur 40 tahun, yang jauh lebih cenderung untuk menghabiskan tempoh yang lama bermain video game atau menggunakan media sosial.

Walaupun penyelidik tidak mendapati dengan tepat bagaimana komputer memberi kesan kepada fungsi erektil, mereka mendapati lelaki yang menghabiskan masa lebih lama di hadapan skrin menunjukkan tahap hormon folikel-merangsang (FSH) yang lebih tinggi, yang dihasilkan oleh kelenjar pituitari otak. Tahap FSH yang lebih rendah menyebabkan penurunan pengeluaran sperma, dan juga boleh menyebabkan DE, mereka teorikan.

Bagi mereka yang mengalami DE disebabkan komputer, ahli sains menyatakan bahawa “aktiviti fizikal sederhana boleh membantu membetulkan disfungsi itu.”

Selain kesan yang kelihatannya menurunkan libido, video game telah disalahkan untuk semua jenis masalah sosial di China. Beijing baru-baru ini memperkenalkan peraturan baru bertujuan untuk mengurangkan perbelanjaan “tidak munasabah” pada permainan, dua tahun selepas penyelia Cina melarang orang di bawah umur 18 tahun daripada bermain permainan dalam talian selama lebih daripada tiga jam seminggu dalam usaha untuk mencegah penyebaran ketagihan permainan.

Media negara Cina menggambarkan permainan sebagai “opium rohani” dan “dadah elektronik” ketika itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.