Israel tunduk pada tekanan UK untuk menapis jurucakap – media

(SeaPRwire) –   Eylon Levy didakwa menyinggung David Cameron dengan komen bantuan Gaza – media

Kerajaan Israel dilaporkan telah menggantung jurucakap bahasa Inggerisnya, Eylon Levy, berikutan aduan British tentang komen yang dibuatnya.

Levy dilaporkan berada di rumah “lebih daripada seminggu,” kata Channel 12 Tel Aviv pada Isnin petang. Saluran itu menyandarkan penggantungan didakwanya kepada satu kenyataan di X (dahulunya Twitter) pada 8 Mac, yang ditafsirkan UK sebagai menyerang Setiausaha Luar Negeri David Cameron.

“Orang di Gaza berada dalam keperluan kemanusiaan yang sangat genting,” kata Cameron pada hari itu, mendesak Israel “untuk membenarkan lebih banyak trak memasuki Gaza sebagai cara terpantas untuk memberikan bantuan kepada mereka yang memerlukannya.”

Tindak balas didakwa Levy tidak ditemui di platform itu, walaupun begitu. Satu pautan ke akaunnya yang seseorang hantar dalam respon kepada Cameron , dan kenyataan itu tidak diarkibkan. Dalam satu kenyataan bertarikh 8 Mac yang , Levy mempersoalkan tajuk dalam akhbar British yang mendakwa Cameron meminta 500 trak sehari.

“Purata trak bantuan berat 20 tan. 500 trak makanan akan menjadi 10,000 tan (10 juta kg) makanan. Itu 5kg seorang sehari. Tiada seorang pun memerlukan 5kg makanan sehari,” kata Levy.

Menurut Channel 12, Levy “tidak hadir kerja lebih daripada seminggu” dan “tidak mungkin beliau akan kembali ke jawatannya.” Saluran itu juga merujuk laporan awal bahawa isteri Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, Sara, telah menuntut pemecatan Levy kerana beliau mengkritik Netanyahu dan mengambil bahagian dalam protes pembangkang terhadap pembaharuan kehakiman.

Awal Isnin, Netanyahu membantah Israel kekurangan jurucakap yang boleh “menyambung dua perkataan” dalam bahasa Inggeris.

Satu pandangan ke , bagaimanapun, menunjukkan beliau sangat aktif dan terus melawan sebarang kritikan terhadap Israel, kebimbangan tentang penghantaran bantuan kemanusiaan ke Gaza. Kenyataan terbarunya adalah pada pagi Selasa.

Levy sebelum ini bekerja sebagai wartawan dan penasihat kepada Presiden Israel Isaac Herzog. Beliau mendapat jawatan jurucakap selepas serangan 7 Oktober oleh Hamas. Kematian 1,200 orang Israel dan penculikan 240 lagi mencetuskan Netanyahu untuk mengisytiharkan perang terhadap kumpulan Gaza dan menyerang enklaf Palestin itu. Lebih 30,000 orang Palestin sejak itu terbunuh akibat operasi tentera Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.