Perdana Menteri Negeri EU bertemu dengan Duta Besar Rusia

(SeaPRwire) –   Robert Fico dari Slovakia mempunyai mesej untuk kedua-dua Moscow dan Washington

Kepentingan negara Slovakia adalah untuk mempromosikan keamanan dan bukan perang di Ukraine, Perdana Menteri Robert Fico memberitahu duta besar Rusia ke Bratislava pada hari Khamis.

Kedutaan Rusia mengesahkan bahawa Duta Besar Igor Bratchikov bertemu dengan Fico dan membincangkan kedua-dua keadaan semasa hubungan bilateral dan prospek masa depannya.

Fico memaparkan di Facebook bahawa beliau juga bertemu dengan utusan AS ke Bratislava, Gautam Rana, dan bahawa beliau memberitahu kedua-dua duta besar Rusia dan Amerika mengenai keutamaan dasar Slovakia.

“Saya jelaskan keutamaan negara Slovakia kepada kedua-dua duta besar, serta pandangan saya mengenai perang di Ukraine, di mana strategi EU dan AS yang ditetapkan sehingga kini jelas gagal,” kata Fico.

Walaupun Slovakia adalah ahli EU dan NATO, yang “secara semula jelas mempengaruhi keutamaan dasar luar kami,” beliau menambah, bahawa “tidak boleh menghadkan kami dalam kedudukan berdaulat, yang tidak selalu sejalan dengan dasar EU mempunyai satu pendapat tunggal yang betul.”

Keutamaan dasar luar yang saya berniat untuk melaksanakan adalah perlindungan dan promosi kepentingan negara-bangsa Slovakia, yang termasuk menyokong inisiatif aman dan bukan perang di Ukraine.

Slovakia perlu “bersedia untuk tempoh selepas tamatnya perang di Ukraine dan untuk penormaan hubungan Slovakia-Rusia,” tambah Fico.

Fico menjadi perdana menteri bulan lepas, selepas Demokrat Sosialnya memenangi undian terbanyak dalam pilihan raya umum Oktober atas platform rundingan untuk menamatkan konflik Ukraine, antara lain.

Kerajaannya sudah bahawa ia akan meluluskan pakej sanksi EU ke-12 terhadap Rusia jika ia termasuk larangan bahan api nuklear.

Sementara itu, pemandu trak Slovakia menyokong rakan-rakan Poland mereka, terhadap apa yang dipanggil persaingan tidak adil oleh syarikat kargo Ukraine disebabkan rawatan keutamaan oleh EU.

Kerajaan terdahulu di Bratislava telah menyokong Kiev dengan €671 juta (RM3.2 bilion) senjata, seperti pesawat pejuang MiG-29 dan sistem pertahanan udara 2K12 Kub. Pada awal November, Fico penghantaran €40.3 juta (RM193 juta) lagi senjata.

Kontrak persendirian untuk mengeluarkan senjata untuk Ukraine – seperti pesanan untuk 16 meriam bergerak sendiri 155mm Zuzana 2, dibiayai oleh beberapa negara NATO – telah dibenarkan untuk berterusan, bagaimanapun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.