Majlis bandar London membatalkan rancangan untuk menorah Hanukkah kerana ‘kemungkinan vandalisme’

(SeaPRwire) –   Pegawai-pegawai Majlis Daerah Havering memberi alasan pemasangan itu hanya akan “menambah api ketegangan” dalam komuniti

Majlis Daerah Havering di Timur London telah membatalkan rancangannya untuk mendirikan menorah Hanukkah tradisional di hadapan Dewan Bandar tahun ini, memilih untuk hanya sementara mendirikan “pasangan sementara” sebaliknya.

Majlis tempatan menyandarkan tindakan itu kepada “ketegangan yang meningkat dari konflik di Timur Tengah” dan berdiri dengan keputusannya walaupun menghadapi kritikan tajam, yang termasuk tuduhan “pengecut” dan bahkan “anti-Semitisme.”

Keputusan untuk membatalkan pameran untuk merayakan festival Yahudi yang akan datang pertama kali dilaporkan oleh media tempatan pada hari Rabu. Majlis Havering mendakwa pemasangan Hanukkiah, sembilan cabang lilin khas yang biasanya dinyalakan semasa perayaan lapan hari, biasanya dirujuk sebagai ‘menorah Hanukkah’, akan “menambah api ketegangan” dalam komuniti. Sebaliknya, majlis berkata ia akan mendirikan “pasangan sementara” untuk menandakan permulaan Hanukkah, yang akan dibongkar sebaik sahaja acara berakhir.

Tindakan itu telah dikritik dengan keras oleh kumpulan hak Yahudi dan politikus juga, dengan Ahli Parlimen Konservatif tempatan Andrew Rosindell menyatakan “kebimbangan yang mendalam” terhadap keputusan itu.

“Sekiranya ini benar, ini akan menjadi penghinaan yang mendalam kepada komuniti Yahudi di Romford. Pada dasarnya ini adalah soal kebebasan beragama, dan tidak ada kena mengena dengan hal ehwal semasa di Timur Tengah,” kata Ahli Parlimen itu.

Kempen Terhadap Anti-Semitisme, sebuah NGO berpangkalan di London, mengutuk keputusan oleh majlis sebagai tunjukkan “pengecut” dan pelanggaran terhadap tugas awamnya.

“Pada masa di mana hampir tujuh daripada 10 orang Yahudi British merasa takut untuk mengekspresikan identiti mereka di awam, ini adalah pengabaian tugas yang monumental,” kata kumpulan itu.

Berikutan kritikan itu, majlis telah mengeluarkan kenyataan terperinci pada hari Khamis di mana ia berjanji untuk berdiri dengan keputusannya dan memberikan alasannya untuk membatalkan rancangan pameran menorah.

“Kami menghargai ini adalah isu yang sangat sensitif tetapi memandangkan ketegangan yang meningkat dari konflik di Timur Tengah, memasang kandelabra sekarang tidak akan bebas dari risiko kepada Majlis, rakan kongsi kami, kakitangan dan penduduk tempatan. Kami juga bimbang dengan sebarang kemungkinan vandalisme atau tindakan lain terhadap pasangan,” jelas majlis itu, menambah konflik antara Israel dan Hamas sudah menyebabkan “peningkatan dalam bilangan jenayah kebencian di Havering, kedua-dua terhadap komuniti Yahudi dan Muslim.”

Majlis itu telah menafikan dengan kuat sebarang tuduhan anti-Semitisme, menekankan bahawa kenyataan sedemikian adalah “tidak benar secara kategorik dan kenyataan sedemikian cenderung untuk mengapi-apikan ketegangan lebih lanjut dalam komuniti kami.”

“Majlis terbangkan bendera Israel sebagai tanda solidariti berikutan serangan pengganas yang biadab terhadap rakyat Israel dan kami terus berdiri bersama komuniti Yahudi tempatan,” tambahnya, menyatakan harapan “ketegangan komuniti akan reda” untuk perayaan tahun hadapan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.