Perbezaan Pandangan Terhadap Dasar Amerika Syarikat di Perang Israel-Hamas Mencetuskan Protes Daripada Pekerja Persekutuan

Israel-Hamas-War

(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Pekerja-pekerja kerajaan persekutuan dari Jabatan Negara ke NASA sedang mengedarkan surat terbuka yang menuntut supaya Presiden Joe Biden mengejar gencatan senjata di Kongres sedang mengambil mikrofon di hadapan Capitol, berucap untuk mengutuk apa yang mereka katakan sebagai kesunyian para wakil rakyat mengenai serangan udara ke atas orang awam Palestin.

Ketika kematian meningkat di Gaza, Biden dan Kongres sedang menghadapi cabaran yang tidak biasa dari dalam mengenai sokongan mereka terhadap serangan tentera Israel. Beratus-ratus kakitangan pentadbiran dan Capitol Hill sedang menandatangani surat terbuka, berucap kepada wartawan dan mengadakan vigils, semuanya dalam usaha untuk mengubah dasar AS ke arah tindakan lebih segera untuk menghentikan kematian orang awam Palestin.

“Kebanyakan bos kami di Capitol Hill tidak mendengar orang yang mereka wakili,” kata salah seorang kakitangan Kongres kepada orang ramai dalam protes ini bulan lepas. Mengenakan topeng perubatan yang menyembunyikan wajah mereka, kira-kira 100 pembantu Kongres meletakkan bunga di hadapan Kongres untuk menghormati awam yang terbunuh dalam konflik itu.

Bantahan yang datang dari pekerja-pekerja kerajaan persekutuan mengenai sokongan tentera dan lain-lain Amerika Syarikat untuk kempen Gaza Israel sebahagiannya merupakan hasil perubahan yang berlaku lebih meluas dalam masyarakat Amerika. Ketika Amerika Syarikat menjadi lebih pelbagai, begitu juga tenaga kerja persekutuan, termasuk lebih banyak pelantikan keturunan Muslim dan Arab. Dan kajian menunjukkan pendapat awam berubah mengenai sekutu AS Israel, dengan lebih ramai orang menyatakan kebimbangan terhadap kerajaan kanan jauh Perdana Menteri Israel Benjamin .

Selepas berminggu-minggu melihat imej kanak-kanak berdarah dan keluarga melarikan diri di Gaza, bilangan yang signifikan Amerika, termasuk dari tidak setuju dengan sokongannya terhadap kempen tentera Israel. Kajian AP dan Pusat Hal Ehwal Awam NORC pada awal November mendapati rakyat Amerika Syarikat percaya tindak balas Israel di Gaza telah melampaui batas. Perang ini telah menggoncang kampus-kampus kolej dan menimbulkan protes di seluruh negara.

Setakat akhir minggu lepas, satu surat terbuka telah disokong oleh 650 kakitangan pelbagai latar belakang agama dari lebih 30 agensi persekutuan, penganjur berkata. Agensi-agensi itu merangkumi Pejabat Eksekutif Presiden ke Jabatan Perangkaan dan termasuk Jabatan Negara, Agensi Pembangunan Antarabangsa AS dan Jabatan Pertahanan.

Seorang pegawai politik Biden yang membantu menganjurkan surat terbuka pelbagai agensi itu berkata, penolakan presiden terhadap rayuan untuk mendorong Netanyahu ke arah gencatan senjata jangka panjang telah meninggalkan sesetengah kakitangan persekutuan berasa “diabaikan, dengan cara itu.”

“Itulah sebabnya orang menggunakan semua jenis kabel bantahan dan surat terbuka. Kerana kami sudah melalui saluran mencuba untuk melakukannya secara dalaman,” kata orang ini.

Surat itu mengutuk kedua-dua pembunuhan Hamas kira-kira 1,200 orang di Israel dalam serangan militan pada 7 Oktober dan kempen tentera Israel, yang telah membunuh lebih daripada 11,500 orang Palestin di Gaza, menurut Kementerian Kesihatan Palestin. Surat itu menyeru AS untuk mendorong gencatan senjata dan pembebasan tebusan yang dipegang oleh Hamas dan Palestin yang penganjur berkata ditahan secara tidak adil oleh Israel, serta tindakan lebih lanjut bagi pihak awam Gaza.

Penganjur protes eksekutif dan Kongres semuanya berbicara kepada AP atas syarat anonim, mengutip takut akibat profesional dan lain-lain. Pekerja-pekerja persekutuan yang bersuara membantah dasar AS kelihatan cuba mencari keseimbangan, mengangkat bantahan mereka dengan cara yang tidak menafikan mereka kerusi di meja dan merisikokan kerjaya mereka.

Beberapa pegawai dan kakitangan kini dan terdahulu berkata ia adalah sifat awam sesetengah cabaran dari pekerja-pekerja persekutuan yang luar biasa. Ia membimbangkan sesetengah, sebagai ancaman kepada fungsi kerajaan dan kesatuan dalam agensi.

Jabatan Negara mempunyai tradisi mulia membenarkan kenyataan bantahan berstruktur rasmi kepada dasar AS. Ia bermula pada 1970, apabila diplomat AS membantah permintaan Presiden Richard Nixon untuk memecat pegawai perkhidmatan luar negeri dan pekerja Jabatan Negara lain yang menandatangani surat dalaman membantah pengeboman berterusan AS di Kemboja.

Sejak itu, pegawai perkhidmatan luar negeri dan pentadbir awam telah menggunakan apa yang dikenali sebagai saluran bantahan pada masa perdebatan dasar yang kuat. Ini termasuk kritikan pentadbiran George W. Bush terhadap pengejaran perang di Iraq, dasar Obama di Syria, sekatan imigresen Trump terhadap negara-negara berpenduduk Muslim terutamanya dan pengendalian pentadbiran Biden terhadap penarikan 2021 AS dari Afghanistan.

Tetapi kabel bantahan, yang ditandatangani, sulit dan tidak untuk penerbitan awam.

Dalam tradisi Jabatan Negara, sekurang-kurangnya, “jika untuk sebab apa pun, kritikan atau aduan itu tidak diambil kira atau tidak dipercayai cukup untuk mengubah dasar, baiklah, ia sudah tiba untuk bergerak ke depan. Ia telah dilakukan,” kata Thomas Shannon, pegawai perkhidmatan luar negeri berpengalaman yang berkhidmat dalam jawatan senior di Jabatan Negara. “Ia sudah tiba untuk memberi hormat, dan melaksanakan.”

Shannon sementara menjadi setiausaha negara dalam pentadbiran Trump. Di sana, beliau menangkis cadangan jurucakap Putih Sean Spicer bahawa kakitangan Jabatan Negara yang menandatangani kabel bantahan terhadap larangan Muslim Presiden Donald Trump sepatutnya meletak jawatan.

Kepelbagaian yang meningkat tenaga kerja Jabatan Negara adalah positif, kata Shannon. Tetapi “dalam perkhidmatan luar negeri seperti perkhidmatan tentera, disiplin itu nyata dan penting,” katanya, merujuk keperluan dasar luar negeri konsisten, koheren.

“Saya kira saya hanya berkata saya tidak menyukai surat terbuka,” kata Shannon.

Pegawai Jabatan Negara berkata beberapa ungkapan bantahan telah sampai melalui saluran rasmi ke Setiausaha Negara Antony Blinken.

Satu pegawai Jabatan Negara, pakar 11 tahun Josh Paul, meletak jawatan pada akhir bulan lepas untuk memprotes penghantaran senjata segera pentadbiran kepada Israel.

Blinken menangani bantahan dalaman terhadap pengendalian pentadbiran terhadap krisis Gaza dalam e-mel kepada semua kakitangan pada Isnin lepas. “Kami sedang mendengar: apa yang anda kongsi sedang memberi maklumat dasar dan mesej kami,” tulisnya.

Jurucakap Jabatan Negara Matthew Miller berkata bantahan itu disambut baik. “Salah satu kekuatan jabatan ini ialah kami mempunyai orang dengan pendapat berbeza,” katanya.

Tidak seperti kabel bantahan, surat terbuka pelbagai agensi dan satu lagi disokong oleh lebih 1,000 pekerja Agensi Pembangunan Antarabangsa AS telah dibuat awam. Mereka juga tanpa nama, tiada nama penandatangan yang terbuka terikat kepada mereka.

Surat USAID dengan 1,000 kakitangan menyokongnya, yang diberikan kepada Washington Post, Foreign Policy dan lain-lain, menyeru gencatan senjata serta merta. Tetapi satu kakitangan berpengalaman USAID berkata ia membimbangkan sesetengah kakitangan agensi itu, termasuk sesetengah yang Yahudi, dengan tidak menangani pembunuhan awam Israel oleh Hamas. Penghantaran surat itu kepada organisasi berita juga kelihatan di luar tradisi agensi untuk menangani perkara secara dalaman dengan cara berunding, kata kakitangan itu, berbicara atas syarat anonim kerana sensitiviti perkara itu.

Bandingkan itu, memorial dalaman Jabatan Negara untuk semua awam yang terbunuh sejak 7 Oktober, yang dianjurkan oleh pertubuhan pekerja Muslim, Kristian dan Yahudi, membawa lebih keselesaan, dan kelihatan menarik rakan sekerja pelbagai pandangan dan latar belakang lebih rapat, kata kakitangan USAID itu.

Penganjur surat pelbagai agensi itu berkata mereka bertindak atas kemarahan selepas usaha lain, terutamanya perjumpaan tegang antara pegawai Putih dan pelantikan politik Muslim dan Arab, kelihatan tidak memberi apa-apa kesan.

“Kebanyakan bos kami di Capitol Hill tidak mendengar orang yang mereka wakili,” kata salah seorang kakitangan Kongres kepada orang ramai dalam protes ini bulan lepas. Mengenakan topeng perubatan yang menyembunyikan wajah mereka, kira-kira 100 pembantu Kongres meletakkan bunga di hadapan Kongres untuk menghormati awam yang terbunuh dalam konflik itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)