Anjing di Seluruh Amerika Syarikat Mengalami Penyakit Misteri. Ini Yang Perlu Anda Tahu

Elderly Dog

(SeaPRwire) –   Penyakit pernafasan dengan sebab yang tidak diketahui sedang menjangkiti anjing di seluruh Amerika Syarikat, menyebabkan amaran daripada kerajaan dan doktor haiwan tentang bagaimana untuk menjaga haiwan peliharaan selamat.

Bermula Ogos sehingga pertengahan November, yang menunjukkan gejala batuk kronik atau pneumonia yang tidak memberi respons kepada antibiotik. Jabatan Pertanian Oregon memberitahu TIME, melalui e-mel pada Sabtu, 18 Nov, bahawa mereka secara lisan mengetahui kes serupa di seluruh negara termasuk New Hampshire dan negeri-negeri timur laut yang bersebelahan, Colorado, Indiana, Illinois, Washington, Idaho dan California.

Berikut adalah apa yang perlu anda ketahui.

Apakah penyakit itu?

Jabatan Pertanian Oregon mula menerima laporan tentang “penyakit pernafasan infektif kanin yang luar biasa” yang beredar di kawasan Portland metro dan Lembah Willamette pada Ogos. Setakat 16 Nov, lebih daripada 200 laporan kes dari doktor haiwan.

Punca penyakit masih tidak diketahui. Jabatan itu menyatakan pada 9 Nov bahawa kes kelihatan berkongsi punca viral, tetapi pengujian diagnostik pernafasan biasa kebanyakannya negatif. Sebilangan kecil kes menguji positif untuk Mycoplasma cynos (M. cynos), bakteria tetapi ia tidak dipercayai menjadi punca asas, kata jabatan itu.

Pegawai Oregon berkata mereka bekerja dengan doktor haiwan dan saintis untuk memulakan pengambilan sampel secara meluas kes untuk mendiagnosis punca dan melaksanakan pelan pengujian diagnostik.

Apakah gejala yang perlu anda perhatikan?

Persatuan Perubatan Veterinar Oregon menyarankan batuk kronik ringan hingga sederhana yang berlarutan selama enam hingga lapan minggu, dan pneumonia kronik atau pneumonia akut yang dengan cepat menjadi teruk dan kerap menyebabkan hasil buruk dalam tempoh 24 hingga 36 jam. Kes kurang atau tidak memberi respons kepada antibiotik.

Persatuan itu berkata bahawa secara amnya, anda perlu menghubungi doktor haiwan jika anjing anda menunjukkan gejala termasuk batuk, bersin, pelepasan mata dan hidung, dan lesu.

Betapa seriusnya?

Apabila ditanya sama ada terdapat sebarang kematian disahkan daripada penyakit itu, Jabatan Pertanian Oregon memberitahu TIME bahawa “laporan tentang penyakit dan hasil lain sedang diterima,” tetapi tidak dapat memberikan bilangan.

Kurt Williams, pengarah Makmal Veterinar Diagnostik Oregon di Universiti Negeri Oregon, berkata “anjing telah mati,” tetapi berkata ia sukar untuk mengira berapa banyak yang mati daripada bentuk penyakit yang teruk tanpa cara yang jelas untuk mendefinisikan penyakit itu atau menguji untuknya lagi.

Williams memberi amaran pemilik anjing supaya jangan panik dan memberitahu mereka untuk memastikan haiwan peliharaan dikemaskini vaksinasi.

Persatuan Perubatan Veterinar Oregon mencadangkan “berhati-hati daripada kebimbangan” pada 9 Nov. Wabak penyakit pernafasan berlaku secara berkala pada anjing dan kes boleh menjadi serius, kata persatuan itu. Kes lebih kerap berlaku pada haiwan yang ditempatkan di keadaan seperti pusat penjagaan, penginapan atau kemudahan latihan berbanding haiwan yang ditempatkan di rumah persendirian, terutamanya mereka yang mempunyai akses terhad kepada anjing lain, jelas persatuan itu.

Apa yang harus anda lakukan dan di mana anda dapat mendapatkan bantuan?

Jabatan Pertanian Oregon mengesyorkan pemilik haiwan peliharaan berunding dengan doktor haiwan, kerana agensi negeri berkata tiada “syor yang sesuai untuk semua” untuk pelbagai penyakit pernafasan yang mungkin.

Persatuan Perubatan Veterinar Oregon menggalakkan pemilik anjing berbicara dengan doktor haiwan tentang vaksin mana yang mungkin sesuai untuk anjing mereka, termasuk yang menyasarkan influenza kanin, Bordetella dan parainfluenza.

Jika pemilik anjing bimbang, doktor mencadangkan mengurangkan hubungan dengan bilangan anjing asing yang besar, menjauhkan haiwan peliharaan daripada yang lain kelihatan sakit dan mengelakkan mangkuk air berkongsi.

“Sama seperti dengan pemangkin pernafasan lain, semakin banyak hubungan anjing anda, semakin besar risiko bertemu dengan anjing yang membawa penyakit,” kata persatuan doktor itu.

Untuk anjing menghadiri acara atau keadaan dengan kumpulan anjing lain, doktor mencadangkan memastikan semua anjing dikemaskini vaksin, menjalankan pemeriksaan kesihatan 12 hingga 24 jam sebelum acara dan mempunyai doktor haiwan di tapak untuk memeriksa masalah kesihatan. Jika anjing anda sakit, doktor mengatakan anda perlu mempertimbangkan untuk menguji anjing anda dengan ujian PCR untuk menentukan punca.

Hubungi doktor haiwan tempatan atau untuk maklumat terkini dan tips tentang bagaimana untuk menjaga anjing anda selamat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)