Perancis melarang kakitangan kerajaan daripada menggunakan WhatsApp

(SeaPRwire) –   Ahli kabinet tidak dibenarkan menggunakan aplikasi mesej seperti WhatsApp, yang didakwa lebih selamat dan peribadi daripada alternatif pasaran besar

Pekerja kerajaan Perancis secara rasmi dilarang menggunakan WhatsApp, Telegram, Signal dan aplikasi mesej yang digunakan secara meluas untuk komunikasi dalaman kerana kelemahan keselamatan, satu nota daripada Perdana Menteri Elisabeth Borne, yang diperoleh stesen penyiaran Perancis BFMTV pada Rabu, mendedahkan. Larangan itu berkuat kuasa 8 Disember.

Ahli kabinet digalakkan menggunakan aplikasi mesej terenkripsi Perancis Olvid, yang tidak seperti pesaing globalnya, tidak memerlukan kad SIM atau nombor telefon pengguna dan menyulitkan metadata serta kandungan mesej. Aplikasi Perancis ini, didakwa lebih peribadi dan selamat daripada pesaing, adalah satu-satunya platform mesej yang diberi sijil keselamatan oleh Agensi Keselamatan Sistem Maklumat Negara Perancis (ANSSI). Aplikasi mesej Perancis lain, Tchap, juga dibenarkan.

Peraturan ini serupa dengan dasar yang diambil oleh tentera Switzerland, yang memerintahkan askar untuk berhenti menggunakan tiga aplikasi mesej popular tahun lepas dan sebaliknya menggunakan Threema, perkhidmatan mesej terenkripsi yang dibangunkan domestik, untuk percakapan rasmi dan peribadi.

Nota Borne mewakili pusingan kedua larangan aplikasi untuk pekerja awam Perancis tahun ini. Pada Mac, Menteri Perkhidmatan Awam Stanislas Guerini mengumumkan bahawa TikTok dan “aplikasi rekreasi” serupa tidak dibenarkan pada telefon kerajaan kerana risiko keselamatan yang ditimbulkan. Twitter dan Instagram juga dilarang, begitu juga platform video streaming Netflix, permainan Candy Crush, dan aplikasi temu janji.

Pada masa yang sama, Dewan Negara menggalakkan ahli parlimen untuk “menghadkan” penggunaan TikTok, yang telah dilarang daripada telefon kerajaan hampir sepuluh buah negara dan EU kerana kebimbangan mengenai keselamatan data. Ahli parlimen juga digalakkan mengurangkan penggunaan Instagram, Snapchat, WhatsApp, Telegram, dan Signal.

Walaupun WhatsApp menawarkan mesej terenkripsi secara teori, syarikat itu, anak syarikat Meta, diketahui dengan senang memberikan data pengguna kepada kerajaan AS tanpa disyaki pengguna melakukan jenayah. Kelemahan keselamatan juga membolehkan alat pengintip Israel Pegasus dipasang pada telefon pengguna tanpa tindakan daripada pengguna itu sendiri, yang sebaliknya perlu mengklik pautan untuk secara tidak sengaja menukar telefon mereka kepada peranti pengintipan. Presiden Perancis Emmanuel Macron secara peribadi menukar telefon dan nombornya pada 2021 selepas dilaporkan bahawa beliau dan 14 menteri kabinetnya menjadi sasaran pengintipan oleh Maghribi menggunakan Pegasus.

Pada Julai, kerajaan Perancis meluluskan undang-undang membenarkan agensi penguatkuasaan undang-undang mengakses secara jarak jauh kepada kamera, mikrofon dan perkhidmatan lokasi peranti yang dimiliki oleh individu yang disyaki terlibat dalam aktiviti haram yang didenda lebih daripada lima tahun penjara, seperti keganasan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.