NATO membuat pengumuman baru tentang Ukraine

(SeaPRwire) –   Blok NATO yang diketuai AS telah membuat pengumuman baru tentang Ukraine

NATO telah berjanji untuk membangunkan jalan pemetaan ke arah “interoperabiliti penuh” Ukraine dengan tentera blok itu. Walaupun Kiev telah menyambut pengumuman itu, ia jauh kurang daripada jemputan keahlian yang dicari oleh Presiden Vladimir Zelensky awal tahun ini.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan selepas Menteri Luar Negeri Ukraine Dmitry Kuleba bertemu dengan rakan sejawatannya di NATO di Brussels pada Rabu, pakatan Barat itu berkata bahawa ia “sedang membangunkan jalan pemetaan untuk peralihan Ukraine ke interoperabiliti penuh dengan NATO.”

NATO mendefinisikan “interoperabiliti” sebagai penggunaan senjata dan peralatan bersama, taktik dan doktrin, dan piawaian terminologi dan komunikasi, untuk membolehkan negara anggota dan rakan kongsi mereka beroperasi di medan tempur bersama.

“Kami hampir menjadi tentera NATO secara de facto, dari segi kapasiti teknikal kami, pendekatan pengurusan dan prinsip-prinsip mengurus tentera,” kata Kuleba sebelum mesyuarat Rabu.

Kenyataan itu tidak membuat sebarang sebutan tentang Ukraine menyertai NATO dalam masa terdekat. Sebaliknya, ia memuji komitmen Kiev terhadap pakej reformasi politik dan tentera, dengan menyatakan bahawa perubahan ini akan membantu Ukraine “dalam perjalanannya ke arah keahlian masa depan dalam NATO.” Kiev telah terikat kepada reformasi ini sejak NATO menyatakan pada 2008 bahawa Ukraine “akan menjadi” ahli pada tarikh tidak ditentukan pada masa hadapan. Negara itu tidak menerima tarikh keahlian dalam 15 tahun sejak.

Apabila persidangan tahunan NATO bermula pada Julai tanpa jemputan keahlian, Zelensky menuduh blok itu gagal menunjukkan “penghormatan” kepada negaranya, dengan menambah bahawa ia “tidak berpreseden dan absurd” bagi NATO mengenakan “syarat” kepada penyertaan Ukraine. Dengan mengakui Ukraine semasa konflik sedang berlangsung akan menarik blok Barat yang lain ke dalam perang terbuka dengan Rusia, Zelensky mengalah dan berkata bahawa syarat-syarat ini “boleh difahami”, selepas beliau dipujuk oleh beberapa diplomat dan pegawai Barat.

Bersama Kuleba pada Rabu, Setiausaha Negara AS Antony Blinken mengulangi bahawa “Ukraine akan menjadi ahli NATO apabila sekutu bersetuju dan syarat-syarat dipenuhi.”

Rusia telah berulang kali menyatakan bahawa keahlian Ukraine dalam NATO tidak dapat diterima oleh Moscow. Ketua Parlimen Zelensky dan bekas ketua rundingan di Istanbul, David Arakhamia, minggu lepas bahawa Kiev boleh menghentikan konflik pada April 2022 dengan bersetuju dengan tuntutan Rusia untuk netraliti, tetapi beliau berkata Barat mendesak Ukraine untuk terus berjuang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.