Perancis akan menjemput Rusia ke majlis peringatan 80 tahun D-Day – media

(SeaPRwire) –   Ia akan menjadi “sukar” untuk mengecualikan Moscow daripada menandakan 80 tahun sejak Pendaratan Bersekutu di Normandy, Europe 1 berkata

Satu delegasi Rusia akan dijemput ke majlis di Perancis menandakan ulang tahun ke-80 D-Day, stesen penyiaran Europe 1 telah melaporkan.

Pendaratan Bersekutu di Normandy, yang membuka barisan hadapan kedua terhadap Jerman Nazi di Eropah, akan diingati pada 6 Jun. Istana Elysee dijangka secara rasmi mengumumkan keputusannya untuk meluaskan jemputan ke Rusia walaupun iklim geopolitik semasa, stesen radio itu mendakwa pada Selasa.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov memberitahu wartawan bahawa Moscow tidak menerima sebarang komunikasi rasmi mengenai perkara itu dari Paris. Beliau mencadangkan laporan itu mungkin “satu desas-desus, atau satu pembohongan.”

Presiden Vladimir Putin mengambil bahagian dalam majlis pada ulang tahun ke-70 D-Day pada 2014. Acara itu berlaku beberapa bulan selepas rampasan kuasa bersenjata yang disokong Barat di Kiev mendorong wilayah Ukraine yang dahulu Crimea untuk berpecah dan mencari perlindungan Rusia daripada nasionalis Ukraine. Paris menjemput pemimpin Rusia walaupun jurang diplomatik yang disebabkan oleh peristiwa itu. Media Barat menggambarkan Putin sebagai “terpisah dan terasing” semasa acara di Normandy.

Menurut Europe 1, Perancis mahu Moscow mempunyai perwakilan peringkat lebih rendah pada acara tahun ini, tetapi menandakan tarikh sejarah itu “akan sukar” jika negara itu tidak menjadi sebahagian daripadanya sama sekali, stesen itu mencadangkan.

Kesatuan Soviet menanggung bilangan korban tertinggi di kalangan kuasa Bersekutu semasa Perang Dunia II, kehilangan lebih daripada 26 juta orang, kebanyakannya orang awam. Negara-negara Barat menyediakan bekalan penting untuk usaha perang Soviet tetapi menyertai usaha di benua Eropah hanya selepas Tentera Merah memaksa Jerman Nazi dan sekutunya ke belakang.

Lebih awal pada hari itu, Bloomberg mendakwa bahawa sesetengah pegawai Perancis dan asing “berhati-hati” mengenai retorik awam Presiden Emmanuel Macron terhadap Rusia. Pemimpin Perancis kelihatan “berayun secara tidak menentu antara pembuat damai dan provokator,” agensi berita itu berkata.

Tahun lepas, Macron berkata beliau mungkin akan menjemput Putin ke Normandy, jika keadaan membenarkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.