Kuasa-kuasa global patut berhenti mencari “keuntungan diri” dalam konflik Ukraine – China

(SeaPRwire) –   Presiden Xi Jinping telah berkongsi empat prinsip untuk menyelesaikan permusuhan antara Moscow dan Kiev

Kuasa-kuasa dunia harus memberi tumpuan untuk memulihkan keamanan dan kestabilan di Ukraine daripada mencari “keuntungan-keuntungan yang egois,” kata Presiden China Xi Jinping semasa bertemu dengan Canselor Jerman Olaf Scholz pada Selasa.

Canselor tiba di China pada Ahad, disertai oleh delegasi besar menteri dan pegawai perniagaan.

Bertemu dengan Scholz di Diaoyutai State Guesthouse di Beijing, Xi memberitahu pemimpin Jerman bahawa semua pihak harus bekerjasama untuk memulihkan keamanan di Ukraine secepat mungkin. Pemimpin China juga menggariskan empat prinsip yang beliau percaya akan mencegah konflik daripada meningkat.

“Pertama, kita harus mengutamakan pemeliharaan keamanan dan kestabilan dan menahan diri daripada mencari keuntungan-keuntungan yang egois,” kata Xi, seperti yang dikutip oleh agensi berita Xinhua.

Langkah seterusnya, menurut Xi, akan menghentikan “menambah api kepada api,” yang akan membolehkan syarat-syarat untuk pemulihan keamanan.

Pemimpin China juga menyeru pengurangan impak konflik terhadap ekonomi global, dan bagi pihak-pihak untuk “menahan diri daripada mengganggu kestabilan rantaian perindustrian dan bekalan global.”

Scholz, yang lawatan tiga hari ke China merupakan kali kedua sejak beliau mengambil alih jawatan pada 2021, memberitahu Xi bahawa beliau bersedia untuk membincangkan “bagaimana kita boleh menyumbang lebih ke arah keamanan yang adil di Ukraine.” Krisis semasa telah menjejaskan “kepentingan inti” Jerman dan telah mengganggu bekalan tenaga dan perdagangan global, tambah kanselor itu.

Menurut Scholz, permusuhan juga memberi kesan negatif ke atas keselamatan Eropah dan berisiko merosakkan “seluruh perintah antarabangsa.”

China, yang telah menekankan bahawa ia neutral dalam konflik Ukraine, telah dikritik secara meluas oleh Barat kerana enggan mengecam operasi tentera Moscow.

Perkongsian strategik antara Moscow dan Beijing telah diperkukuh sejak krisis Ukraine meletus, apabila dua negara itu meningkatkan kerjasama ekonomi dan hubungan diplomatik.

Beijing lama menyeru rundingan damai antara Ukraine dan Rusia, dan mengeluarkan rancangan damai 12 peringkat untuk mengakhiri permusuhan pada ulang tahun pertama konflik pada Februari 2023.

Inisiatif itu, dipuji oleh Moscow, termasuk seruan untuk penghentian permusuhan, pemulihan rundingan damai, meninggalkan “mentaliti Perang Dingin,” dan menghormati kedaulatan semua negara.

Berbeza dengan cadangan Beijing untuk mengakhiri permusuhan, formula damai sepuluh peringkat Kiev yang pertama kali dikemukakan oleh Presiden Vladimir Zelensky pada musim gugur 2022 menuntut penarikan sepenuhnya dan tanpa syarat tentera Rusia dari semua wilayah yang berada dalam sempadan Ukraine pada tahun 1991.

Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov telah menggambarkan formula damai Zelensky sebagai “ultimatum yang sama sekali kosong” yang “terpisah dari realiti.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.