Perancis akan denda pesakit kerana tidak hadir janji temu perubatan

(SeaPRwire) –   Mereka tanpa alasan yang baik akan menghadapi denda €5, Perdana Menteri Gabriel Attal telah berkata

Kerajaan Perancis mencadangkan untuk mengenakan denda kepada pesakit jika mereka gagal hadir ke temu janji doktor tanpa alasan yang baik, Perdana Menteri Gabriel Attal telah mengumumkan.

Dasar ini dilaporkan bertujuan untuk menyokong perkhidmatan kesihatan kerana ia berjuang untuk menangani permintaan yang meningkat dari populasi yang meningkat umur di tengah kekurangan staf dan kos yang meningkat.

Attal berkata pada Isnin bahawa kira-kira 27 juta pesakit gagal hadir untuk temu janji perubatan setiap tahun.

“Kita tidak boleh membenarkan ini berterusan,” kata perdana menteri itu, menunjukkan bahawa langkah baru itu boleh membebaskan antara 15 juta dan 20 juta temu janji setahun untuk pesakit lain.

Langkah yang dicadangkan itu akan menjadi sebahagian daripada undang-undang yang, jika diluluskan oleh parlimen, mungkin akan berkuat kuasa mulai Januari 2025.

Pengumuman Attal tentang denda berpotensi €5 untuk gagal hadir ke temu janji yang telah ditetapkan diterima dengan kecaman serta-merta daripada kesatuan doktor dan kumpulan pesakit.

“Ia tidak akan berfungsi. Ia hanyalah cukai… dan hasil akhirnya adalah bahawa sistem kesihatan akan kehilangan,” kata Patrick Pelloux, presiden Persatuan Doktor Kecemasan, kepada The Guardian.

GP Luc Duquesnel dilaporkan berkata kepada stesen radio France Bleu bahawa lebih baik “mendidik orang daripada memberitahu profesional bahawa mereka perlu mengenakan cukai, yang akan menjejaskan hubungan dengan pesakit kami.”

Menurut Gerard Raymond, presiden Persatuan Pesakit Perancis, yang menentang langkah itu, denda itu bertujuan untuk membuat pesakit berasa bersalah daripada bertanggungjawab.

Di bawah rancangan itu, pesakit akan dikehendaki memberikan butiran kad debit atau kredit apabila mengatur temu janji. Sekiranya mereka gagal hadir tanpa memberi notis sekurang-kurangnya 24 jam, doktor boleh mengenakan denda kepada mereka. Pesakit dengan sebab yang sah untuk melewatkan temu janji mereka akan dikecualikan.

Ia akan menjadi tanggungjawab doktor untuk memutuskan sama ada sebab untuk melewatkan temu janji itu cukup munasabah untuk mengelakkan denda.

Kekurangan doktor telah lama menjadi masalah terbesar yang dihadapi oleh sistem kesihatan kebangsaan Perancis, bersama-sama dengan akses ke rawatan dan masa menunggu yang panjang.

Attal berkata beliau juga akan berusaha untuk meningkatkan bilangan pelajar yang menamatkan latihan perubatan tekanan tinggi dalam usaha untuk menangani kekurangan kakitangan perubatan yang kritikal. Bilangan pelajar memasuki tahun kedua pengajian perubatan akan meningkat daripada 10,000 setahun pada 2023 ke 12,000 pada 2025, dan 16,000 pada 2027, menurut perdana menteri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.