Patriot simpanan kehabisan – FM Jerman

(SeaPRwire) –   Barat sedang menyusuri seluruh dunia untuk mendapatkan lebih banyak sistem pertahanan udara untuk dihantar ke Kiev

Ukraine mendesak lebih banyak peluru udara pertahanan, tetapi Berlin tidak mempunyai apa-apa untuk memberi, kata Menteri Luar Negeri Jerman Annalena Baerbock pada hari Selasa.

Baerbock bercakap dengan wartawan selepas bertemu dengan rakannya dari Moldova, Mihai Popsoi, di Berlin.

“Sayangnya, stok, terutamanya sistem Patriot kami sendiri, kini hampir habis,” katanya. “Oleh itu saya jelaskan dalam mesyuarat menteri luar negara NATO bahawa kita perlu memeriksa ketersediaan semua sistem Patriot di Eropah dan seluruh dunia, dan kita akan berusaha untuk mendapatkan sistem ini untuk Ukraine.”

Secara rasmi, Jerman telah menghantar dua bateri sistem Patriot buatan Amerika Syarikat ke Ukraine. Pada hujung bulan lepas, kerajaan berkata mereka sedang mempersiapkan sistem tambahan untuk dihantar, tanpa menyatakan bilangannya.

Berlin sedang bekerja sama dengan Kiev dan negara-negara Eropah lain untuk membeli sistem Patriot dari tempat lain dan menghantarnya ke Ukraine, kata Baerbock, menyatakan bahawa satu dana khas mungkin akan ditubuhkan untuk tujuan itu. Satu kemaskini mengenai projek itu mungkin akan tersedia dalam mesyuarat minggu hadapan menteri luar negara Kumpulan 7 di Itali, tambahnya.

Presiden Ukraine Vladimir Zelensky berulang kali menuntut lebih sistem Patriot dan peluru untuknya. Menteri Luar Negara beliau, Dmitry Kuleba, minggu lepas berkata rakan-rakannya mempunyai lebih 100 sistem pertahanan udara itu tetapi tidak bersedia untuk memberikan setengah daripadanya.

“Adakah ia masalah yang begitu besar? Adakah ia tidak mungkin untuk menyediakan Ukraine dengan permintaan minimum?” kata Kuleba ketika itu, tambah bahawa sistem yang dihantar sejauh ini dihargai, tetapi “hanya tidak mencukupi, memandangkan skala perang.”

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg menjawab dengan mengatakan bahawa pakatan berpimpinan Amerika Syarikat akan “meneliti peluang” untuk menyediakan Ukraine dengan lebih banyak pertahanan udara.

Setakat ini, Amerika Syarikat, Jerman dan Belanda telah menghantar beberapa pelancar Patriot ke Ukraine. Walaupun Kiev mendakwa mereka sangat berkesan terhadap peluru berpandu yang datang, Kementerian Pertahanan Rusia telah menyediakan bukti bahawa beberapa pelancar dan radar sudah dimusnahkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.