Pengasas Google akui kegagalan AI

(SeaPRwire) –   Sergey Brin mengakui bahawa syarikat teknologi gergasi “telah melakukan kesilapan” dalam membangunkan sistem kecerdasan buatan Gemini-nya

Pengasas Rusia Google telah menanggapi kecaman awam terhadap produk kecerdasan buatan “terbangun” syarikat dengan mengatakan sistem itu tidak diuji dengan baik sebelum dilancarkan bulan lepas.

Satu klip yang dimuat naik ke media sosial kononnya menunjukkan , masih pemegang saham individu terbesar di syarikat induk Google, bercakap pada apa yang dipanggil “Gemini 1.5 Hackathon” pada Sabtu di Hillsborough, California. Apabila ditanya mengenai kecenderungan politik yang ketara dalam aplikasi kecerdasan buatan Gemini Google, jutawan itu bergurau, “Saya sebenarnya tidak mengharapkan untuk bercakap tentang ini hari ini.” Beliau menambah, “Kami pasti melakukan kesilapan dalam penjanaan imej, dan saya fikir ia kebanyakannya disebabkan oleh ujian yang tidak mencukupi.”

Komentar Brin datang ketika terdapat aduan awam bukan sahaja terhadap respon imej aplikasi yang berat sebelah kaum – seperti menggambarkan Viking, bapa pengasas Amerika Syarikat dan askar Nazi sebagai hitam atau Asia, dan enggan menunjukkan gambar keluarga putih – tetapi juga jawapannya yang aneh terhadap soalan maklumat. Sebagai contoh, bot percakapan AI enggan mengutuk pedofilia dan memberi amaran terhadap menetapkan Antifa sebagai “ganas.” Ia juga enggan membuat penilaian muktamad apabila ditanya sama ada penyanyi Barbara Streisand atau pemimpin Soviet Joseph Stalin “lebih buruk bagi kemanusiaan.”

CEO Google mengakui dalam emel dalaman pada Rabu bahawa aplikasi Gemini “problematik” dan telah “menunjukkan sifat berat sebelah.” Beliau mengakui teks dan respon imej yang berat sebelah, yang beliau panggil “sama sekali tidak dapat diterima,” dan berkata syarikat itu sedang “bekerja siang dan malam untuk menangani isu-isu ini.”

Rakan kongsi teknologi gergasi itu menggantung keupayaan bot percakapan untuk menjana imej pada 22 Februari, dengan menyatakan “ketidaktepatan” dalam gambaran tokoh-tokoh sejarah dan orang lain.

Reaksi terhadap klip dari “hackathon” Sabtu itu melampaui komen Brin. Pemerhati juga memberi tumpuan kepada pakaian aneh yang dikenakan oleh lelaki yang bertanya tentang masalah Gemini. Dia ditunjukkan memakai baju dengan cetakan badan penuh wanita telanjang, termasuk payudara. “Brin juga memakai baju pelangi,” kata satu pengguna X (dahulunya Twitter). “Semoga berjaya memperbaiki Gemini.”