E-bikes menyebabkan kebakaran setahun dalam dua bulan, ketua bomba New York memberi amaran

(SeaPRwire) –   Pengangkutan bertenaga bateri menjadi popular semasa wabak, tetapi peranti-peranti ini kini menjadi bom berjalan

Bateri litium-ion yang digunakan dalam basikal elektrik dan skuter elektrik menyebabkan lebih banyak kebakaran dalam dua bulan terakhir berbanding sepanjang tahun 2019, ketua bomba New York City Fire Department (FDNY) memberitahu New York Post.

FDNY merekodkan 30 kebakaran melibatkan bateri litium pada 2019, satu nombor yang lebih daripada tiga kali ganda kepada 104 pada 2021, dan melonjak ke 268 tahun lepas. Dalam dua bulan pertama 2024, 31 kebakaran sebegini telah direkodkan, dengan kebakaran itu menyebabkan 26 kecederaan dan satu kematian, mengikut angka-angka yang dikutip oleh .

Wartawan India Fazil Khan terbunuh minggu lepas apabila bateri ion litium terbakar di koridor sebuah apartmen di Harlem. Penduduk tingkat atas terperangkap di dalam bangunan itu, dengan 18 orang lain menderita kecederaan.

Ketua Bomba Daniel Flynn memberitahu akhbar itu bahawa basikal elektrik dan skuter elektrik menjadi popular semasa wabak virus korona, apabila orang yang kehilangan pekerjaan membeli peranti-peranti itu untuk bekerja dalam pekerjaan penghantaran “ekonomi gig”.

“Orang membeli peranti-peranti ini beberapa tahun dahulu, dan kini ia telah menua,” Flynn berkata, menunjukkan bahawa pembaikan dan penggantian sel bateri individu – dan bukan unit bateri keseluruhan – meningkatkan risiko kebakaran maut.

“Kami telah melihat orang cuba membaiki atau mengubahsuai sendiri, pergi ke kedai-kedai daripada pembekal yang tidak dibenarkan atau mengambil tanggungjawab sendiri untuk menggantikan bateri lama,” beliau berkata. “Kami memberitahu orang untuk tidak memilih pilihan termurah dan mencari pembekal asal secara langsung.”

Bateri ion litium boleh terbakar jika kepanasan berlebihan, atau jika badan bateri dipukul. Litium boleh terbakar dengan ganas apabila bersentuhan dengan udara, dan sekali bermula, kebakaran litium mustahil dipadamkan dengan air, kerana bahan kimia yang terbakar hanya menggunakan oksigen yang terkandung dalam air sebagai bahan api.

FDNY telah menubuhkan Pasukan Petugas Bateri Ion Litium untuk menangani masalah ini, dan pegawai-pegawai sering memeriksa perniagaan yang menawarkan untuk membaiki sel bateri individu.

“Ia membunuh orang, ia telah membunuh orang, dan ia akan membunuh lebih banyak orang jika perniagaan terus beroperasi dengan cara ini,” Amir Bom Laura Kavanagh memberi amaran bulan lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.