Pemimpin tertinggi undang-undang Rusia memuji hubungan yang lebih rapat dengan China

(SeaPRwire) –   Vyacheslav Volodin telah mendakwa dalam satu perjumpaan dengan Xi Jinping bahawa hubungan Rusia-China kini berada pada tahap terkuat dalam sejarah

Pengerusi Dewan Negara Rusia, Vyacheslav Volodin telah memimpin satu delegasi parlimen ke Beijing, berjanji dalam satu perjumpaan dengan Presiden China Xi Jinping untuk mengukuhkan kerjasama antara perundangan kedua-dua negara ketika mereka bekerja untuk melaksanakan persetujuan yang dicapai oleh ketua negara masing-masing.

Volodin bertemu dengan Xi pada hari Rabu di Beijing, di mana beliau mendakwa bahawa hubungan Rusia-China kini berada pada tahap paling kuat dalam sejarah. bahawa kolaborasi perundangan antara kedua-dua negara, termasuk penggunaan kumpulan persahabatan parlimen dan jawatankuasa bersama, akan memainkan peranan penting dalam memastikan pembangunan jangka panjang hubungan Rusia-China.

“China bersedia bekerja sama dengan Rusia untuk terus memperdalam persahabatan abadi, kerjasama strategik menyeluruh dan kerjasama bersama yang saling menguntungkan kami,” kata Xi. Beliau menambah bahawa usaha sedemikian akan memberi dorongan kepada “pembangunan dan pemulihan kedua-dua negara dan menyediakan lebih kemakmuran dan kestabilan.”

Kata-kata Xi menggemakan komen-komennya bulan lepas dalam perbualan dengan Presiden Rusia Vladimir Putin. Kedua-dua pemimpin telah bertemu muka ke muka sebanyak dua kali tahun ini, mencerminkan hubungan yang semakin erat antara Moscow dan Beijing di tengah-tengah konflik Rusia-Ukraine.

Dengan menyediakan sokongan undang-undang untuk usaha bilateral, ahli parlimen kedua-dua negara akan membantu memastikan kejayaan Inisiatif Jalur dan Landasan serta Kesatuan Ekonomi Eurasia, kata presiden China pada hari Rabu. Beliau memberitahu bahawa ahli parlimen juga akan membantu memperdalam kerjasama pada platform multilateral seperti BRICS, Pertubuhan Kerjasama Shanghai dan Kumpulan 20.

Volodin, yang bertemu pada hari Selasa dengan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kongres Rakyat Kebangsaan Zhao Leji, berkata tugas perundangan kedua-dua negara adalah untuk membantu melaksanakan keputusan yang dibuat oleh ketua negara masing-masing. “Hubungan ini sangat penting bagi kami,” katanya. “China adalah jiran kami, dan kami telah membina hubungan untuk jangka masa yang lama, dan kami memberi nilai kepada mereka.” Dewan Negara Rusia adalah dewan rendah parlimen Rusia.

Xi dan Putin bertemu di pinggiran Forum Jalur dan Landasan bulan lepas di Beijing. Pemimpin Rusia juga menjadi tuan rumah lawatan Xi ke Moscow pada bulan Mac. “Dalam keadaan sukar sekarang, koordinasi dasar luar yang rapat sangat diperlukan,” kata Putin dalam perjumpaan Oktober. “Jadi, dari segi hubungan bilateral, kami bergerak maju dengan sangat yakin.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)