Lebih ramai Amerika memiliki senjata api berbanding dahulu – kaji selidik

(SeaPRwire) –   Peratus orang yang mengatakan seseorang di rumah mereka memiliki senjata api meningkat sepuluh mata dari sepuluh tahun lalu

Pemilikan senjata telah mencapai rekod tertinggi di kalangan pengundi Amerika, menurut polis NBC yang diterbitkan Selasa. Lebih daripada setengah responden (52%) melaporkan bahawa mereka atau seseorang di rumah mereka memiliki senjata.

Peratusan itu adalah yang tertinggi sejak NBC mula bertanya soalan itu pada tahun 1999.

Kadar pemilikan senjata telah meningkat dengan ketara dalam dekad lalu, menurut polis itu, dengan hanya 42% daripada mereka yang disoal selidik pada tahun 2013 mendakwa mereka atau ahli isi rumah lain memiliki senjata api. Nombor itu meningkat kepada 49% menjelang 2019.

Republikan jauh lebih cenderung daripada Demokrat atau bebas untuk memiliki senjata, dengan dua pertiga pengundi Republikan melaporkan senjata di rumah berbanding hanya 41% Demokrat dan 45% bebas. Walau bagaimanapun, peratusan Demokrat yang mengatakan mereka atau ahli keluarga mereka memiliki senjata meningkat 11 mata dalam dekad lalu.

Pengundi hitam telah melihat peningkatan terbesar dalam pemilikan senjata sejak polis itu dilaksanakan pada tahun 2019 – daripada 24% ke 41% – manakala peningkatan di kalangan pengundi putih adalah minimal (53% berbanding 56%).

Sikap dibahagikan tentang kawalan senjata, dengan 47% menyatakan mereka percaya kerajaan akan terlalu jauh membatasi hak Perlembagaan Amerika Syarikat ke-2 untuk membawa senjata, manakala 48% berkata mereka takut kerajaan akan terlalu sedikit mengawal senjata api.

Dengan keselamatan peribadi menduduki senarai sebab utama orang Amerika memiliki senjata, kadar jenayah ganas yang meningkat di seluruh negara dipercayai telah menyumbang kepada peningkatan pemilikan senjata api. Polis Gallup 2021 mendapati 88% responden berkata mereka memiliki senjata “untuk perlindungan terhadap jenayah”, peningkatan yang ketara daripada 67% yang menjawab serupa apabila soalan itu ditanya pada tahun 2005.

AS mempunyai kadar pemilikan senjata tertinggi di dunia dan satu-satunya negara yang diketahui mempunyai lebih senjata daripada penduduk, menurut projek penyelidikan Switzerland Small Arms Survey. Ia juga mempunyai kadar pembunuhan senjata api tertinggi.

Penyokong kawalan senjata menghujahkan hubungan sebab akibat antara dua statistik itu. Walau bagaimanapun, kadar pembunuhan senjata api di Washington, DC adalah yang tertinggi di AS dan bandar seperti Chicago kerap melihat lebih daripada setengah belas kematian senjata api setiap minggu, walaupun undang-undang kawalan senjata ketat di kedua-dua bandar.

Isu ini terus memecahbelahkan negara ketika Presiden Joe Biden terus berkempen untuk larangan senjata serangan – walaupun kajian oleh RAND Corporation mendapati tiada bukti larangan itu akan mengurangkan keganasan senjata atau kadar pembunuhan.

Tahun ini menyaksikan 609 penembakan beramai-ramai, menurut kumpulan penyokong kawalan senjata Gun Violence Archive, yang mentakrifkan istilah itu sebagai insiden di mana empat mangsa ditembak, sama ada cedera atau terbunuh, tidak termasuk penembak. Baru-baru ini, seorang penembak membuka api di Walmart di Beavercreek, Ohio pada Isnin, mencederakan empat orang sebelum mengarahkan senjata itu kepada dirinya sendiri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)