Pemberontak Houthi Yemen merampas kapal yang berkaitan dengan Israel

(SeaPRwire) –   West Jerusalem mendakwa serangan ke atas kapal kargo Galaxy Leader di Laut Merah diatur oleh Iran

Kerajaan Houthi di Yemen menyatakan mereka telah merampas kapal kargo yang berkaitan dengan Israel di Laut Merah, ketegangan antara kedua-dua pihak meningkat disebabkan konflik di Gaza. Israel mengutuk tindakan itu tetapi menyatakan kapal itu tidak mempunyai sebarang kaitan dengan negara itu.

Pengendali Jepun, NYK Line menyatakan pada Isnin bahawa kapal kargo pengangkut kereta dan trak berbendera Bahamas, Galaxy Leader, ditangkap berhampiran Hodeida, Yemen ketika berlayar ke India, dengan menambah kapal itu membawa 25 anak kapal.

Walaupun dikendalikan oleh syarikat Jepun, kapal itu dimiliki oleh Ray Car Carriers berpangkalan di Britain, berkaitan dengan Abraham Ungar, salah seorang lelaki terkaya di Israel mengikut Forbes.

Brigedier Jeneral Yahya Sarie, jurucakap Angkatan Bersenjata Yemen, mengesahkan tentera laut mengarahkan kapal itu ke pantai negara itu, mendakwa operasi itu dilaksanakan berdasarkan “tanggungjawab keagamaan, kemanusiaan dan moral terhadap rakyat Palestin yang tertindas dan sekatan yang mereka hadapi.”

Beliau menyatakan Yemen akan “melayan anak kapal mengikut ajaran dan nilai-nilai agama Islam kami.” Tentera Yemen juga akan “terus melancarkan operasi tentera terhadap musuh Israel sehingga serangan” terhadap Gaza berakhir, tambahnya.

Angkatan Pertahanan Israel (IDF) menggambarkan insiden itu sebagai “peculikan” dan “insiden berkesan global,” seraya menekankan kapal itu “diurus oleh orang awam berbagai kewarganegaraan, tidak termasuk orang Israel. Ia bukan kapal Israel.”

Pejabat Perdana Menteri Benjamin Netanyahu mendakwa penculikan itu diaturkan oleh Tehran, yang mempunyai hubungan rapat dengan pemberontak Houthi, mengutuk apa yang dipanggilnya “satu lagi tindakan pengganas Iran.”

Jurucakap Kementerian Luar Iran, Nasser Kanaani menafikan dakwaan itu, mendakwa “kumpulan perlawanan di rantau ini bertindak secara bebas dan spontan berdasarkan kepentingan mereka.” Beliau menambah dakwaan West Jerusalem terhadap kapal itu bertujuan mengalihkan perhatian daripada “kekalahan yang tidak boleh diperbaiki” dalam konflik dengan Hamas.

Ketegangan antara Houthis dan Israel meningkat selepas serangan Hamas pada 7 Oktober terhadap negara Yahudi itu. Bulan lepas, tentera laut Yemen menyatakan mereka telah melancarkan drone dan peluru berpandu ke arah Israel menyokong tuntutan rakyat Palestin. Sebelum itu, Pentagon menyatakan kapal perang Amerika Syarikat yang dikerahkan di Laut Merah telah menembak jatuh beberapa peluru berpandu dilancarkan dari Yemen dan berkemungkinan menuju sasaran di Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)