‘BBC akan minta maaf?’ – jurucakap tentera Israel

(SeaPRwire) –   BBC mempersoalkan dakwaan tentera Israel terhadap aktiviti tentera Hamas di hospital terbesar Gaza

Jurucakap Pertahanan Israel Peter Lerner telah meminta BBC dan editornya Jeremy Bowen untuk meminta maaf, selepas mereka mempersoalkan bukti IDF tentang kehadiran Hamas di hospital Al-Shifa di Gaza.

Askar Israel telah berada di Al-Shifa sejak awal Rabu, melepaskan rakaman dari dalam kompleks perubatan itu. Lerner memuat naik rakaman CCTV dari tapak itu di X (dahulunya Twitter), bersama-sama dengan huraian lisan beliau tentang “senjata, peralatan komunikasi, RPGS, [dan] Toyota pikap yang dimuatkan dengan senjata” yang kelihatannya dijumpai di sana. Video itu juga menunjukkan lelaki yang dibawa dalam tandu, muka mereka dikaburi. “Adakah BBCWorld akan meminta maaf? Adakah BowenBBC akan berkata saya silap?” beliau menulis.

Pos beliau bertujuan kepada Jeremy Bowen, seorang editor BBC yang mengkritik sekatan IDF terhadap laporan dari Al-Shifa dalam artikel pada Sabtu, dengan berkata bahawa “tiada pemeriksaan bebas di dalam hospital; wartawan tidak dapat bergerak bebas ke Gaza, dan mana-mana yang melaporkan dari tapak itu sedang bekerja di bawah naungan tentera Israel.”

Al-Shifa adalah hospital terbesar di Gaza, dan telah menjadi tumpuan media untuk enam minggu lepas. Ia merupakan lokasi kebanyakan rakaman Kementerian Kesihatan Palestin tentang orang awam yang cedera akibat operasi IDF. Israel mendakwa hospital itu berkaitan dengan rangkaian terowong bawah tanah Hamas yang meluas, dan sedang digunakan sebagai sebahagian daripada infrastruktur militan.

Pada 7 Oktober, Hamas melancarkan serangan berkoordinasi terhadap Israel, membunuh sekurang-kurangnya 1,200 orang Israel dan mencederakan beribu-ribu lagi, serta menawan lebih daripada 200 tebusan, mengikut pihak berkuasa tempatan.

West Jerusalem membalas dengan operasi tentera udara “Pedang Besi”, termasuk penguncian Gaza, serangan udara intensif terhadap enklaf Palestin dan akhirnya serangan darat, menyebabkan sekurang-kurangnya 12,000 kematian, termasuk 5,000 kanak-kanak, mengikut Kementerian Kesihatan Palestin.

Bowen kemudiannya menulis tentang bukti yang telah dihasilkan oleh IDF setakat ini, bahawa beliau tidak “percaya [ia] menjadi meyakinkan dari segi jenis retorik yang digunakan oleh orang Israel.” Beliau menyimpulkan bahawa “bagi Israel ia penting untuk membuktikan bahawa tiada pilihan selain menggunakan kaedah yang membunuh beribu-ribu orang awam” untuk mengekalkan sokongan sekutu antarabangsa.

Jumlah kematian orang awam yang semakin meningkat semasa kempen kelihatan menghasilkan perubahan retorik daripada sekutu paling setia Israel. Setiausaha Negara AS Antony Blinken, berucap awal bulan ini, berkata bahawa “terlalu banyak orang Palestin telah terbunuh. Terlalu banyak yang menderita beberapa minggu lepas.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)