Pelajar AS yang digantung diberi tawaran pendidikan daripada Houthis

(SeaPRwire) –   Pintu-pintu Universiti Sanaa, Yemen terbuka untuk mereka yang menyokong Palestin, institusi itu mengumumkan

Universiti Sanaa, dilaporkan dikendalikan oleh kumpulan militan Houthi, telah menawarkan pelajar yang digantung dari universiti-universiti Amerika Syarikat kerana menganjurkan protes pro-Palestin untuk melanjutkan pengajian di ibu negara Yemen.

Lebih daripada 2,000 orang telah ditangkap semasa demonstrasi yang diadakan di puluhan kampus kolej di Amerika Syarikat baru-baru ini, menyebabkan kebanyakan mereka digantung.

“Kami serius menyambut pelajar yang digantung dari universiti-universiti AS kerana menyokong Palestin,” kata seorang pegawai Universiti Sanaa yang dikutip oleh Reuters. “Kami berjuang dalam pertempuran ini bersama Palestin dengan setiap cara yang boleh,” dilaporkan beliau mendakwa.

Universiti Sanaa telah mengeluarkan kenyataan memuji “kedudukan kemanusiaan” pelajar Amerika Syarikat, menyatakan mereka boleh meneruskan pengajian mereka di Yemen.

Pelajar telah menubuhkan kem protes di lebih daripada 40 kolej di seluruh Amerika Syarikat sejak pertengahan April, meminta baik Washington dan universiti-universiti mereka memutuskan hubungan dengan Israel dan menghentikan keganasan di Gaza. Banyak sekolah, termasuk Universiti Columbia di Bandar Raya New York, telah memanggil polis untuk meredakan demonstrasi.

“Lembaga universiti mengutuk apa yang sedang dialami oleh akademik dan pelajar universiti-universiti AS dan Eropah, penindasan kebebasan bersuara,” kata Universiti Sanna, menyediakan alamat emel untuk pelajar yang ingin mengambil peluang tawaran mereka.

Houthi, yang mendakwa sebagai kerajaan Yemen, telah menyerang kapal-kapal di Laut Merah dan Teluk Aden sejak November untuk menyokong Gaza. Mereka memulakan serangan terhadap kapal-kapal berkaitan Israel sebagai tindak balas kepada serangan udara Barat Jerusalem terhadap enklaf Palestin itu.

Kumpulan itu juga telah melancarkan serangan berulang kali terhadap kapal-kapal berkaitan pemilik atau pengendali di UK atau AS berikutan serangan udara negara-negara itu terhadap kedudukan Houthi. Militan itu telah bersumpah untuk teruskan kempen mereka sehingga Negeri Yahudi menghentikan serangan ke atas Gaza.

Serangan itu telah mengganggu secara serius perkapalan global melalui Terusan Suez, laluan penting antara Asia dan Eropah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.