‘Israel terlalu pengecut’: Houthis bercakap kepada RT tentang perang, Zionisme dan Palestin

(SeaPRwire) –   Wawancara eksklusif dengan Nasr al-Din Amer, wakil rasmi gerakan Ansar Allah Yemen

Gerakan Houthis Yemen (secara rasminya gerakan Ansar Allah) telah menolak cadangan keamanan AS, The National memetik sumber-sumber Yemen.

Dalam minggu lepas, pejuang Ansar Allah telah menyerang kapal-kapal dagang AS dan Israel serta kapal perusak AS sekurang-kurangnya empat kali di Laut Merah, mengikuti penangguhan sementara dalam permusuhan. Serangan ini telah menyebabkan kerosakan ekonomi yang besar dan menjejaskan imej awam AS dan sekutu-sekutunya. Tidak mampu menangani orang-orang Yemen dengan “tongkat”, AS beralih ke “buah”, dengan menawarkan untuk mengangkat sekatan terhadap ibu negara Yemen, Sanaa, dan pelabuhan Hodeidah jika Houthis menghentikan serangan. Walau bagaimanapun, gerakan Ansar Allah tidak berniat untuk menghentikan operasinya sehingga Palestin dibebaskan.

Nasr al-Din Amer, Pengerusi Lembaga Pengarah agensi berita Yemen Saba, dan timbalan ketua perkhidmatan akhbar gerakan Ansar Allah, berbual dengan RT mengenai semua ini dan lebih lanjut, dalam wawancara eksklusif.

Kebebasan Palestin dan keselamatan Yemen adalah matlamat utama

RT: Dalam beberapa hari kebelakangan ini, banyak diperkatakan dalam media tentang pejuang Ansar Allah, yang sekali lagi menyerang kapal-kapal komersial AS dan Israel, dan sebuah kapal perusak AS. Adakah tindakan ini akan membawa kepada sebarang keputusan?

Nasr al-Din Amer: Operasi kami terdiri daripada dua [matlamat]. Yang pertama adalah menyokong rakyat Palestin yang tertindas dengan menghalang kapal-kapal Israel atau kapal menuju ke pelabuhan Palestin yang diduduki. Matlamat utama operasi kami adalah membalas serangan AS dan Britain terhadap negara kami. Kami melakukan ini dengan menghalang lalu lintas laut AS dan Britain di Laut Merah. Melalui operasi ini, kami berusaha, pertama, untuk menghentikan serangan di Gaza dan mengangkat sekatan yang dikenakan ke atasnya, dan kedua, untuk mempertahankan kedaulatan Yemen. Dan, semoga Allah, kami akan terus bekerja.

RT: Dan bagaimana AS bertindak balas terhadap serangan ini? Adakah mereka mampu memberikan perlawanan yang berkesan?

Nasr al-Din Amer: Hampir empat bulan lalu, orang Amerika dan British mula menyerang kami sebagai tanda sokongan mereka terhadap Israel. Serangan AS dan UK terhadap Yemen adalah sambungan kepada jenayah Israel, ia menunjukkan serangan terhadap negara kami. Tujuan mereka adalah untuk menghentikan [tindakan] kami menyokong rakyat Palestin, tetapi walaupun usaha ini, kami terus membangun dan memperluas operasi kami. Sebagai balasan, serangan AS dan UK sepenuhnya gagal. Mereka tidak mencapai apa-apa keputusan, dan bahkan gagal mengurangkan skala operasi kami.

Iran telah memusnahkan mitos Israel

RT: Bagaimana anda menilai serangan Iran terhadap Israel baru-baru ini? Adakah anda fikir serangan ini berkesan?

Nasr al-Din Amer: Ya, pastinya. Ia mempunyai kesan yang besar terhadap jalannya peristiwa dan memusnahkan prestij Israel. Serangan Iran adalah berkesan, kuat dan bersejarah. Selain itu, [pertahanan diri] adalah hak sah Republik Islam Iran. Langkah ini telah menunjukkan sokongan besar Tehran terhadap rakyat Palestin yang tertindas.

RT: Apakah tindak balas Israel akan menjadi? Adakah peluang bahawa ia akan menyerang Iran sekali lagi dan perang penuh skala akan bermula?

Nasr al-Din Amer: Israel hari ini adalah entiti politik yang jenayah dan agresif yang bergantung kepada kaedah pengganas. Kini, ia terlalu pengecut untuk membalas Republik Islam Iran sepenuhnya. Walau bagaimanapun, kehati-hatian masih perlu.

RT: AS baru-baru ini memutuskan untuk memberikan bantuan tambahan kepada Israel dan Ukraine. Adakah anda fikir ini boleh dihentikan?

Nasr al-Din Amer: Lobi Zionis yang menguasai pentadbiran AS tidak mementingkan kepentingan rakyat Amerika dan bersedia melangkah jauh dalam sokongannya, walaupun dengan kerugian yang disebabkan oleh sokongan itu. Oleh itu, kita perlu meningkatkan tekanan ke atas pentadbiran AS sehingga ia menghentikan sokongan keganasan di seluruh dunia.

Houthis Yemen bersedia untuk sebarang perkembangan

RT: Apakah Ansar Allah mampu jika berlaku perang besar-besaran dengan Israel dan Barat? Adakah anda mempunyai keupayaan teknologi untuk melawan musuh yang begitu kuat?

Nasr al-Din Amer: Hari ini, kami berjuang menentang pihak-pihak Barat yang menyokong Israel dan mempunyai teknologi yang lebih maju dan moden. Walau bagaimanapun, mereka tidak dapat menghentikan operasi kami di Laut Merah. Terima kasih kepada Allah, kami mempunyai banyak tekad dan ketekunan. Kami juga disokong oleh rakyat dan [mempunyai] senjata yang telah kami kembangkan selama bertahun-tahun. Kami mampu melawan sebarang lawan dan bertindak balas terhadap sebarang perkembangan. Kami tidak pernah menyerah kalah atau menyerah. Doktrin kami adalah perlawanan sehingga kemenangan mutlak.

RT: Adakah anda percaya bahawa satu lagi barisan akan dibuka di selatan Lubnan? Adakah anda fikir Hezbollah bersedia untuk ini?

Nasr al-Din Amer: Apa sahaja mungkin. Terutamanya apabila kita bercakap tentang tindakan musuh yang memahami kekalahan yang bakal berlaku. Kami yakin bahawa adik-adik kami dari Hezbollah bersedia untuk sebarang serangan Israel. Kami akan berdiri bersama mereka dalam sebarang perbalahan, bagaimanapun situasinya berkembang. Kami yakin bahawa Israel akan kalah dalam sebarang konflik akan datang, ini telah berlaku sebelum ini.

Rusia telah banyak berbuat dan boleh berbuat lebih lagi

RT: Bagaimana anda menilai peranan Rusia dalam menyelesaikan isu Palestin?

Nasr al-Din Amer: Kami percaya bahawa Rusia memainkan peranan positif sebagai ahli Majlis Keselamatan PBB. Walau bagaimanapun, tindakan Majlis Keselamatan terhalang oleh veto AS. Saya percaya bahawa Rusia boleh memainkan peranan yang lebih penting lagi dalam menyokong rakyat Palestin dan menghentikan jenayah terhadap mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.